Het LGOG Kringbestuur in organiseert samenwerking met de Stichting Rura een lezing. Deze heeft als titel ‘Gisèle van Waterschoot van der Gracht en haar kunst in relatie tot Roermond & Limburg’. Luc Wolters verzorgt deze lezing op 6 mei in het Witte Kerkje Voorstad.
Deze lezing begint om 19.30 en zal duren tot ca. 20.30. Belangstellenden worden tevens uitgenodigd voor het afscheid van de Kring Roermond voorzitter Hein van der Bruggen en van bestuurslid (en oud-voorzitter) René Vroomen. Dit programma start na vernoemde lezing. In dit programma worden tevens jubilarissen van de Kring waaronder mgr. Frans Wiertz, emeritus-bisschop van Roermond, in het zonnetje gezet.
Luc Wolters
De lezing Luc Wolters is afgestudeerd op het onderwerp van de Limburgse schutterij. Verder is hij eindredacteur van het Limburgs Schutterstijdschrift, conservator van het Limburgs Schutterij Museum, voorzitter van de R.K. Zuid-Limburgse Schuttersbond en bestuurslid van de Oud-Limburgse Schuttersfederatie. Luc heeft een historisch bureau, Historie Present (www.historiepresent.nl), dat tal van geschiedkundige opdrachten ter hand neemt. We kunnen hierbij denken aan onderzoek, documentatie, rapporten, eindredactie, publicatiebegeleiding, jeugdbereik, documentaire, (jubileum)boek etc.
Spreker Luc Wolters
Gisèle van Waterschoot van der Gracht (Den Haag 1912 – Amsterdam 2013)
De kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht (Den Haag 1912 – Amsterdam 2013) geniet om verschillende redenen bekendheid en dat is niet perse omwille van haar kunst. Met name haar Amsterdamse tijd, waarin ze tijdens de oorlog enkele Joodse jongeren liet onderduiken, maar ook de naoorlogse jongemannencommune o.l.v. Wolfgang Frommel, tot en met haar huwelijk van de omwille van haar gescheiden Amsterdamse burgemeester d’Ailly, spreken tot de verbeelding.
Gisèle D’Ailly-van Waterschoot van der Gracht
Haar Limburgse tijd ging hieraan vooraf: haar vader mr. dr. ir. Willem van Waterschoot van der Gracht was een gerenommeerd mijndeskundige die over de hele wereld had gezworven. In de jaren dertig werd ze door Staatsmijnen geëngageerd. Toen die in Limburg was neergestreken, raakte dochter Gisèle in het Roermondse kunstenaarswereldje verzeild en werd assistente bij Joep Nicolas. Ze maakte kunstwerken – veelal gebrandschilderd glas-in-lood – voor onder meer de Staatsmijnen en verschillende kerken, waaronder te Roermond, Venlo, Oostrum, Heerlen en Beek-Genhout. Zo behoren bijvoorbeeld de glasvensters in de Munsterkerk behoren tot de belangrijkste in haar oeuvre.
Met Hein van der Bruggen heeft de spreker in historisch jaarboek Spiegel van Roermond een artikel geschreven over de sporen van Gisèle in Roermond e.o. Met dank aan Hein van der Bruggen die na 32 edities afscheid nam als hoofdredacteur van de Spiegel van Roermond en dit nu ook doet als voorzitter LGOG-Roermond.
Aanvullende informatie
De lezing vind plaats op maandag 6 mei 2024 en begint om 19.30 uur. Locatie is het Witte Kerkje, Voorstad St. Jacob 72, Roermond. Consumpties kosten € 2,25 per stuk. Er is een beperkte mogelijkheid om achter het kerkje en langs De Ster, de Maasboulevard en verderop in de Voorstad langs de weg te parkeren (maximaal 20 plaatsen).Graag tijdig aanmelden: info@lgog-roermond.nl met vermelding of LGOG-lid ben of niet, of u een introducé (een niet-LGOG lid of niet-RURA donateur) meebrengt. Van introducés wordt een donatie van € 2.50. Kort voorafgaand aan de lezing krijgen degenen die zich tijdig hebben aangemeld een bevestigingsmail.