De LGOG kringen Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg nodigen leden en overige belangstellenden uit voor een dagexcursie. Deze voert ons op zaterdag 30 augustus 2025 naar Druten. Druten ligt in het Gelderse Land van Maas en Waal, halverwege Tiel en Nijmegen. Ā Opstapplaatsen bus in Heerlen en Geleen.
Druten
Met zijn amper 12.000 inwoners heeft deze plaats een bijzonder rijke geschiedenis en een veelvoud aan interessant erfgoed. Vanaf de elfde eeuw wordt dit welvarende landbouwdorp vermeld. In latere eeuwen werd in ruime mate gebruik gemaakt van kleigronden voor de productie van bakstenen en keramisch tegelwerk. Vele steenfabrieken en dakpannenfabrieken vestigden zich in deze streek; een prima voedingsbodem voor de architectenfamilie Cuypers die een behoorlijk stempel gedrukt heeft op het dorpsgezicht van Druten.
Bondsgebouw/baksteenmuseum Druten
De Ewaldenkerk
De Ewaldenkerk in Druten is de enige kerk in Nederland die gewijd is aan de Heilige Ewalden. Dit waren missionarissen uit Engeland en Ierland die werkten in het bisdom Keulen, waartoe Druten in de Middeleeuwen behoorde. De kleine, bouwvallig geworden middeleeuwse kerk werd in de negentiende eeuw gesloopt. Op die plaats kwam de huidige pastorie. In 1874 werd begonnen met de bouw van het enorme ontwerp van Pierre Cuypers. Om de bouw betaalbaar te houden sticht het kerkbestuur een eigen steenfabriek aan de rand van het dorp. De eigengebakken stenen worden door de parochianen naar het Bondsgebouw/baksteenmuseum Ewaldenkerk, naar een ontwerp van Pierre Cuypers, naar de bouwplaats gebracht, op het oude kerkhof van de middeleeuwse kerk.
Ewaldenkerk naar een ontwerp van Pierre Cuypers
Kruisweg, communiebank, hoofdaltaar, beelden en muurversieringen komen uit het atelier van Cuypers in Roermond. Ook een aantal gebrandschilderde ramen is ontworpen door de architect en uitgevoerd door Nicolas in Roermond. De steenfabriek wordt in 1878 overgenomen door de firma Dericks en Geldens. De fabriek levert ceramische stenen in alle mogelijke vormen en kleuren voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.
Boldershofcomplex
Huize Boldershof
Huize Boldershof is als zorginstelling voor hulpbehoevende kinderen en mensen met een verstandelijke beperking in 1907 gestart door uit Frankrijk verdreven religieuzen: de Dochters der Wijsheid, Filles de la Sagesse. Uiteindelijk verzorgden de zusters hier zeshonderd mensen. Boldershof is lang zelfvoorzienend geweest met eigen huisvesting, dagbesteding, onderwijs, boerderij, keuken, bakkerij, naaikamer, wasserij, kapper, schoenmaker, tuindienst, boomgaarden en technische dienst. Ook was er een eigen begraafplaats en een engelenhuisje om bewoners op te baren en sectie te verrichten. De gemeente verhuurt dit huisje nu als kunstenaarsatelier.
Interieur Boldershof
De kapel is ontworpen door architect Eduard Cuypers en in 2008 volledig gerestaureerd. In de jaren zestig ontstond het nieuwe Boldershof. Onder architectuur van Jos Bedaux verrezen er moderne paviljoens en een verpleegstersflat. Er kwam een apart paviljoen met voorzieningen voor meervoudig beperkte bewoners, inclusief zwembad, fysiotherapie, ergotherapie, gymzaal en logopedie. Verder een kinderboerderij en rijtjeswoningen metĀ de voordeur aan de Heersweg.
Programma
08.30 uur vertrek in Heerlen: Parkeerplaats hoek Heerlerbaan en Dr. Meulemanstraat (bij de Sint Josephkerk).
09.00 uur vertrek in Geleen vanaf het parkeerterrein gelegen aan een zijweg van de Jos Kleynenlaan. Komende van de Rijksweg, direct na het tankstation de toegangsweg rechts inrijden; na 100 meter ligt het grote parkeerterrein.
11.00 uur aankomst in het Bondsgebouw te Druten; ontvangst met koffie/thee met een Drutens Waardje; aansluitend een introductie in de Drutense Bolderhofcomplex met kapel, ontwerp Eduard Cuypers. Daarna vinden er telkens in twee groepen een dorpswandeling en rondleidingen plaats door de Ewaldenkerk, het Boldershofterrein, de kapel en het museum.
Om 13.30 uur onderbreking van de rondleidingen voor een gemeenschappelijke lunch.
Vanaf 16.00 uur hebben deelnemers nog een uur om even van een terrasje te kunnen genieten.
17.00 vertrek van de bus uit Druten.
Om 19.00 uur aankomst in Geleen en om 19.30 uur in Heerlen.
Praktische informatie
De kosten voor deze excursie bedragen ā¬60,- (leden), ā¬65,- (niet-leden). De kosten voor bus, koffie en koek bij aankomst, lunch, rondleidingen en entrees zijn inbegrepen.
De aanmelding geschiedt per email aan info@lgog.nl en is definitief wanneer het verschuldigde bedrag is overgemaakt op bankrekening NL13 INGB 0001 0378 80 t.n.v. LGOG onder vermelding van āExcursie Drutenā en de opstapplaats Heerlen of Geleen.Ā Aanmelden kan tot en met 15 augustus 2025. Neem voor meer informatie contact op met Martin van der Weerden: 06-15894406