Op dinsdag 18 februari organiseert het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap in samenwerking met Schunck bibliotheken een lezing voor leden en overige belangstellenden. Antoine Jacobs en Martin van der Weerden verzorgen deze lezing in de Filmzaal van Schunck, aanvang 19.30 h. De lezing is op zichzelf staand, maar houdt ook verband met de tweedaagse excursie āOp zoek naar Herman de Cherusker en Karel de Groteā op 24 en 25 mei naar Detmold en Paderborn.
De Slag in het Teutoburgerwoud; Varusslag
āVarus, geef mij mijn legioenen terugā, zou keizer Augustus geroepen hebben toen hem verteld werd dat drie Romeinse legioenen in het jaar 9 na Christus door Germanen onder leiding van Arminius volledig in de pan waren gehakt. Veldheer Quinctilius Varus kreeg in het jaar 6 het opperbevel over de Romeinse strijdkrachten in GermaniĆ«. Julius Caesar was ten tijde van zijn veroveringsveldtocht in GalliĆ« de Rijn overgestoken. Hij wilde de Germanen tonen dat de Romeinen niet terugschrokken voor een grote rivier. Tot een verovering van het āvrijeā GermaniĆ« kwam het toen niet. Keizer Augustus koesterde echter wel dat plan. En dat leek aanvankelijk ook te slagen, totdat Varus dus in het Teutoburgerwoud met zijn leger in een hinderlaag liep. De droom van een Romeins GermaniĆ« spatte uiteen. Rome zou nooit meer een poging doen de gebieden ten noorden en oosten van de Rijn te bezetten.
Standbeeld voor Arminius/Hermann de Cherusker (Bron: Wikipedia)
Hermann en het Duitse nationalisme
De overwinning van Arminius/Hermann de Cherusker op de Romeinen werd in de eeuwen daarna bijna vergeten. Waarschijnlijk is Martin Luther (16e eeuw) de eerste die aan een herwaardering van de Germanenleider Hermann werkte. De grote doorbraak in de belangstelling kwam pas in de 19e eeuw. Onder invloed van de romantiek en het nationalisme ging men op zoek naar ‘nationale’ verhalen en helden. In 1838 startte men in de buurt van Detmold, aan de rand van het Teutoburgerwoud, met de bouw van een gigantisch monument voor Hermann, dat van veraf zichtbaar moest zijn. Bij het gereedkomen in 1875, de tijd van keizer Wilhelm I en Bismarck, was het ‘Hermannsdenkmal’ het hoogste standbeeld in Duitsland en in de hele westerse wereld. Verplichte kost voor hele generaties van Duitse scholieren!
Aanmelding en kosten
Aanmelden gewenst via info@lgog.nl. Voor leden van LGOG is de toegang gratis. De overige bezoekers betalen ā¬5,- contant bij de entree, liefst gepast.
OpĀ woensdag 5 februariĀ verschijnt in de Parkstad-editie van VIA/De Limburger in de rubriek ‘Van Nul tot Nu’ een column over deze lezing.