Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

LGOG-lezing ‘Hugo Grotius, vrijheid, tolerantie en eendracht door prof. Henk Nellen op 21 november in Heerlen op 21-11-23 in Heerlen

21 november @ 19:00 - 21:00

Gratis

Het LGOG kring Parkstad Limburg nodigt leden en overige belangstellenden uit voor de lezing ‘Hugo Grotius, vrijheid, tolerantie en eendracht’. Deze vindt plaats in de aula van het Grotius College, Akerstraat 117, Heerlen op dinsdagavond 21 november 2023, 19:00 uur.

 

Hugo Grotius

Het Grotius College opende in 1947 zijn deuren als eerste en enige protestants-christelijke school voor middelbaar onderwijs in Limburg. De nieuwe school kreeg de naam van één van de grootste rechtsgeleerden die Nederland heeft voortgebracht: Hugo de Groot. Gelatiniseerd: Hugo Grotius. Hij leefde van 1583-1645. Zijn ontsnapping uit Slot Loevestein in een boekenkist spreekt sedertdien tot de verbeelding. Hugo de Groots juridische werken over het oorlogsrecht en het recht op vrije toegang tot de zee zijn nog steeds van groot belang èn actueel.

Behalve jurist was de briljante Hugo de Groot ook actief als diplomaat, politicus, dichter, toneelschrijver en theoloog. Het Grotius College vierde dit jaar zijn 75-jarig jubileum met een grote, drukbezochte reünie. Maar wij willen ook aandacht schenken aan de naamgever van de school.

Het Grotius College aan de Akerstraat in Heerlen

Professor Henk Nellen

LGOG Kring Parkstat heeft professor Henk Nellen, die zich tientallen jaren intensief met Hugo de Groot heeft bezig gehouden, bereid gevonden een lezing over Grotius te houden. In zijn lezing ‘Hugo Grotius: vrijheid, tolerantie en eendracht’ zal Henk Nellen binnen een biografisch kader aandacht besteden aan Grotius’ intellectuele prestaties op een viertal deelgebieden: ideeën over godsdienst en kerk, uitleg van de Bijbel, tolerantie op maatschappelijk-politiek gebied en oorlog en vrede. Uitgelegd zal worden hoe Grotius dankzij actieve zelfpromotie en ondanks hevige verkettering opklom tot een gezaghebbende, internationaal bekende staatsman-geleerde, die op deze deelgebieden grote veranderingen bewerkstelligde en zo een blijvende invloed uitoefende.

Henk Nellen (1949) is als gastonderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis te Amsterdam. Tot aan zijn pensionering doceerde hij tevens ideeëngeschiedenis van de vroegmoderne tijd aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was co-editor van de laatste vijf delen van Hugo Grotius’ briefwisseling (17 delen, Den Haag 1928-2001). In 2007 voltooide hij een biografie van Grotius (Amsterdam 2007, Engelse vertaling Leiden 2014). In 2021 verscheen er van zijn hand een tweede biografische studie waarin enkele essentiële aspecten van Grotius’ gedachtengoed op basis van nieuw bronnenonderzoek werden uitgewerkt: Geen vredestichter is zonder tegensprekers. Hugo de Groot, geleerde, staatsman, verguisd verzoener (Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam).

Overige informatie

Namens Grotius College Heerlen en LGOG Kring Parkstad van harte welkom!
Aanmelding is verplicht via info@lgog.nl o.v.v. Grotius De lezing is gratis voor leden en niet-leden van LGOG.

Gegevens

Datum:
21 november
Tijd:
19:00 - 21:00
Kosten:
Gratis
Site:
lgog.nl

Organisator

LGOG

Locatie

Grotius College
Akerstraat 117 + Google Maps

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud