Laden Evenementen

  

Het LGOG Kring Westelijke Mijnstreek nodigt belangstellenden uit op woensdag 19 juni om 19.30 uur voor een lezing over ‘Veldheer Maarten van Rossem: oorlog en plundertochten in Limburg (1542-1543)’.

Maarten van Rossem

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Deze lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) zette hij en zijn soldaten om in meedogenloze daden. Bij Brabant en Limburg denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw! Het noorden van Limburg was als Overkwartier onderdeel van het hertogdom Gelre. De laatste Gelderse hertogen voerden oorlog met Karel V van Bourgondië-Habsburg. Onder meer Sittard en de omliggende regio vormden toen regelmatig het toneel van doortrekkende en oorlogvoerende krijgsbenden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.

Maarten van Rossum (Bron: site LGOG)

Voor de inwoners van Sittard kwam de oorlogsdreiging op verschillende momenten in de tijd heel dichtbij: in de herfst van 1542 werd de stad veroverd door Bourgondisch-Habsburgse troepen en kort daarna heroverd door Gelderse soldaten. In maart 1543 vond er onder de rook van Sittard een grote veldslag plaats. Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem?Deze vragen worden tijdens de lezing van Sander Wassing aan de orde gesteld.

Over de Spreker

Sander Wassing studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij geeft lezingen over onder meer de Beeldenstorm (1566), wederdopers die een Nieuw Jeruzalem op aarde wilden stichten en de plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem. Onderwerpen met een rauw randje spreken hem wel aan. De onderwerpen spitsen zich toe op de lokale en regionale geschiedenis. Sinds 2018 is hij archivaris voor DOCFactory in Rijswijk.

Overige informatie

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden. Via deze link  kunt u zich aanmelden.  De lezing vindt plaats aan de  Odasingel 90, Sittard en begint om  19:30 uur.

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud