Nieuws van Open Archieven

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

In de databases van Open Archieven zijn vanaf nu onderstaande archiefstukken te raadplegen.

Passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn (1900-1920)
Van 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de Holland-Amerika Lijn (HAL) zakenlui, toeristen en emigranten naar Amerika. Tussen 1880 en 1920 trokken circa één miljoen Oost-Europeanen via Rotterdam naar Amerika. De HAL had tot in Bulgarije, Letland en Rusland kantoortjes waar kaartjes konden worden gekocht voor de trein naar Rotterdam, de boot naar Amerika en opnieuw de trein naar elk station in de nieuwe wereld. De passagierslijsten bieden een schat aan informatie, zoals de betaalde reissom, het aantal mensen en soms ook wat voor bagage ze bij zich hadden.
De passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn (1900-1920) zijn door Stadsarchief Rotterdam gedigitaliseerd en nu ook doorzoekbaar op Open Archieven. Doorzoek de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn
Op zoek naar bidprentjes?
Open Archieven biedt informatie over bidprentjes van een grote hoeveelheid organisaties, waaronder: Heemkundevereniging Roerstreek, Rijckheyt, centrum voor regionale geschiedenis, Regionaal Archief Tilburg, Heemkundekring Weerderheem, Nederlands Bidprentjes Archief, Archief RK Friesland, Gemeentearchief Venray, West-Brabants Archief, Gemeentearchief Kerkrade, Heemkundevereniging Helden, Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale, Erfgoed Lommel, Genealogisch Centrum Zeeland, Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Heemkundevereniging Medelo, Heemkundekring Het Land van Gastel, Documentatiecentrum Maaseik, Heemkundekring Loon op ‘t Sandt, Gemeentearchief Zaanstad en Regionaal Archief Rivierenland.
De index op bidprentjes bevat 1.562.113 historische persoonsvermeldingen! Doorzoek de bidprentjes

Tweede Wereldoorlog slachtoffers in genealogische publicaties
In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.
Stamboomonderzoekers die publiceren op Genealogie Online dragen hieraan bij door de WO2 slachtoffers in hun publicatie te markeren en de informatie over hen te verrijken en te koppelen aan andere bronnen. WO2 slachtoffers in publicaties op Genealogie Online

Open Archieven is een zusterwebsite van Genealogie Online, Familie Archivaris, het Stamboom Forum, de Genealogie Werkbalk en de Stamboom Gids.

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud