‘Tussen de filmrollen, de ongelooflijke avonturen van Henk van der Linden’, een biografie

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Wie kent ze niet, de films over Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf. Hele generaties zijn ermee groot geworden. De maker van deze films, Henk van der Linden (1925), was naast filmmaker ook de exploitant van de Palace-bioscoop aan de Heisterberg in Hoensbroek.

Met ‘Tussen de filmrollen; de ongelooflijke avonturen van Henk van der Linden’ schreef hij zijn memoires en daarmee legde hij ook een interessant stuk Nederlandse filmgeschiedenis vast.
Zijn eerste film maakte Van der Linden in 1944 op achttienjarige leeftijd. In 1952 maakte hij zijn eerste echte speelfilm. Deze film, Drie jongens en een hond, draaide Van der Linden op 16mm-film, zonder geluid. Het geluid maakte Henk bij vertoning met zijn reisbioscoop in buurthuizen er gewoon zelf live erbij. Deze film was zo’n groot succes dat van der Linden besloot te gaan filmen op 35 mm.Van der Linden schreef zijn verhalen zelf en baseerde die vaak op helden uit de literaire jeugdlectuur: Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf.  Alle films van Henk van der Linden zijn opgenomen in de omgeving van zijn woonplaats Thull en in de gemeente Schinnen. Zo heeft onder andere zijn huis in Thull decor gestaan voor een spannende actiescène in zijn laatste film ‘Wie het laatst lacht…’. (bron: Wikipedia)

Tussen de filmrollen

‘Tussen de filmrollen’
Dit voorjaar verschijnt dit boek in een gebonden uitgave met heel veel illustraties. Het boek zal daarnaast hoogstwaarschijnlijk 2 DVDs bevatten met daarop:
– De avonturen van Pietje Bell
– Vier rakkers en een oude jeep
– Avonturen van een zigeunerjongen
– Sjors en Sjimmie en de gorilla

Diverse records
Henk van der Linden heeft diverse records op zijn naam staan. Zo is hij de meest productieve filmer van Nederland. Geen enkele andere Nederlandse filmer heeft zoveel hoofdfilms geproduceerd als van der Linden. En zijn film ‘Nieuwe avonturen van Dik Trom’ staat in het Guinness Book of Records als de langst lopende Nederlandse speelfilm ooit: deze draaide 28 jaar onafgebroken in een of meerdere bioscopen.

Bestellen
Het boek gaat € 29,50 kosten en u kunt het boek nu al online bestellen bij uitgeverij IJzer: https://www.uitgeverij-ijzer.nl/boeken/275-de-ongelooflijke-avonturen-van-henk-van-der-linden
ISBN 978-90-8684-196-7

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud