Thuis de Koninklijke Bibliotheek ontdekken

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

De Koninklijke Bibliotheek (KB) stelt e-books vrij beschikbaar via de ThuisBieb, ook voor wie geen lid is. Via de ThuisBieb-app zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar. Centre Céramique heeft ook een Thuisbieb (www.centreceramique.nl/thuisbieb) gemaakt met allerlei tips en links naar de beste e-books (meer dan 28.000), digitale kranten, luisterboeken, hoorcolleges (ruim 4.000), handige sites en gezellige voorleesfilmpjes.

Koninklijke bibliotheek Den Haag Koninklijke bibliotheek, Den Haag

 

Heeft u (klein)kinderen die graag voorgelezen willen worden? Vooralsnog kan dat vaak alleen op afstand, via de telefoon of via skype. Wie dat niet ziet zitten, kan de hulp van de KB en Stichting Schoolschrijver inroepen. Zij zijn de online voorleesserie Huisarrest gestart. Tien bekende kinderboekenschrijvers hebben voor deze serie, die op 30 maart van start is gegaan, iedere dag de aflevering die zij zelf geschreven hebben voorgelezen. U kunt de afleveringen hier beluisteren. Daarnaast is op kb.nl een schat aan gedigitaliseerd materiaal te vinden.
Lees eens een gedicht, bezoek een stad uit de zeventiende eeuw, bekijk een prentenboek, of blader door een vriendenboek. Ook kunt u ruim 15 miljoen krantenpagina’s uit 1,5 miljoen kranten uit de periode 1618-1995 bekijken via de website Delpher van de KB. De Volkskrant noemde Delpher in een artikel van 16 april 2020 ‘een gratis goudmijn’. Gebruikers hangen er uren lang rond en noemen de website zelfs verslavend. Als dat toch niet aanzet om ook eens in het enorme archief te gaan spitten…

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud