Burgerwetenschap en de coronacrisis

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Burgerwetenschap, in het Engels ook wel ‘Citizen Science’ genoemd, is een manier van onderzoek doen waarbij wetenschappers de hulp van de samenleving inroepen. Dit doen wetenschappers als ze bij hun onderzoek geconfronteerd worden met enorme datasets die ze niet zelf kunnen vervolledigen of uitwerken. Geïnteresseerde burgers die bij deze onderzoeken willen helpen krijgen dan een korte instructie, waarna ze bijvoorbeeld kunnen helpen bij het tellen van bepaalde insecten of het transcriberen van archiefstukken.  De corona-crisis is een vraagstuk dat veel onduidelijkheden met zich meebrengt.

foldit

Daarom heeft iedereenwetenschapper.nl, een Belgisch-Nederlands platform voor burgerwetenschap, de game Foldit gelanceerd. In dit spel los je een aantal puzzels over eiwit-vouwen op. Je kan zo een nieuw eiwit creëren dat gebruikt kan worden om een nieuw eiwit te vinden dat het indringen van het coronavirus in de menselijke cellen kan blokkeren. Wetenschappers analyseren de eiwitten die door de spelers worden gecreëerd om zo hopelijk het geschikte eiwit te kunnen vinden. U kunt de game hier vinden.  Burgerwetenschap wordt vaak ingezet bij onderzoeken in de medische wereld of bij vraagstukken over de natuur. Steeds vaker wordt deze methode echter ook gebruikt in de erfgoed-sector. Wilt u graag de handen uit de mouwen steken nu u thuis zit vanwege de coronacrisis? Dan zijn er een aantal websites die u eens kunt bezoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalenwebsites waar iedereen zijn eigen verhalen en herinneringen over Limburg kan insturen. Voorbeelden zijn Zicht op Maastricht en de verhalen website van het Limburgs Museum. Maar ook is er de website Vele Handen, waarop een aantal online erfgoed projecten van Nederlandse archieven en initiatieven te vinden zijn waarbij iedereen kan meehelpen met het digitaliseren van erfgoed.

Limburgs Museum Online
Het Limburgs Museum is momenteel gesloten in verband met het Coronavirus, maar is wel digitaal te bezoeken. Zo kunt u vanuit thuis de collectie bezichtigen en de videoserie ‘Verhalen van Limburg’ bekijken.  Bezoek hier de website en bekijk hieronder alvast een aflevering van de serie ‘Verhalen van Limburg’.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud