HET LAND VAN HERLE

  

Nieuwe afleveringen van de LGOG Podcast

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Er staan weer twee nieuwe afleveringen van de LGOG Podcast voor u klaar.

Ten eerste deel 5 in de serie Limburgse literatuur. Deze aflevering was een samenwerking met schrijver Ad van Iterson en beeldend kunstenares Christiane Steffens. Zij maakten samen een boek over de autobiografie van Elisabeth Strouven, stichteres van klooster Calvariënberg in Maastricht. Christiane maakte een aantal kunstwerken over het leven van Elisabeth aan de hand van haar biografie. Deze kleine doekjes laten de toeschouwer glimpen zien uit haar leven. De doekjes zouden tentoongesteld worden in Theater aan het Vrijthof, maar helaas ging dit door de coronapandemie niet door. Ad maakte een bewerking van de autobiografie van Elisabeth, waarin de tekst is aangepast aan de lezer van nu. Christiane en Ad voegden hun werk samen, en zo ontstond het boek. In deel 5 van de serie over Limburgse literatuur vertellen zij over dit boek, de kunstwerken en natuurlijk over Elisabeth. De aflevering is [hier] te beluisteren.

Daarnaast kunt u ook luisteren naar het laatste deel van de serie over Oost/West in Limburg. Deze aflevering gaat over de Zouaven, het leger van de paus. In de jaren 1860-1870 trokken honderden mannen en jongens uit heel Europa namelijk als vrijwilliger naar Rome om de paus te verdedigen in de strijd om de Kerkelijke Staat. Zij wilden hun ‘vader’, de paus, beschermen tegen de nationalisten. Onder deze soldaten bevonden zich ook een groot aantal mannen en jongens uit het Katholieke Limburg. In deze aflevering wordt het leven van een zeer speciale soldaat uitgelicht: Henri Weerts. Hij was kluizenaar op de Schaelsberg bij Oud-Valkenburg, maar besloot in 1866 om de paus te gaan verdedigen op 39-jarige leeftijd. U kunt luisteren naar voorgelezen fragmenten uit zijn brieven, waarin hij vertelt over het leven als Zouaaf en zijn reis naar Jerusalem. Deze Podcast is een samenwerking met het Historisch Centrum Limburg. Zij beschikken over de brieven van Henri Weerts en hebben hiervan transcripties gemaakt. De aflevering is [hier] te beluisteren.

Uitgelichte afbeelding: Pauselijke Zouaven (bron: Wikipedia)

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Scroll naar top