HET LAND VAN HERLE

  

Afronding viering 75 jaar bevrijding van Limburg

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Corona-perikelen of niet, er zijn voldoende mogelijkheden om toch historie te bedrijven. Zo werd op 26 november j.l. in het Bernardinuscollege te Heerlen een mooi LGOG-project afgesloten in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding (en democratie) in Limburg. Op instigatie van de Provincie Limburg werd Limburg-breed invulling gegeven aan de viering van 75 jaar bevrijding (2019-2020). Door LGOG werden in dit kader twee grote projecten aangepakt, waaraan door Kring Venlo en Kring Parkstad aandacht besteed werd door met name Jos Peeters, Gerard Driessen, Henk van Dijck en Martin van der Weerden als kartrekkers.

Het ene project behelsde het plaatsen van fotopanelen met afbeeldingen uit de oorlog op de huidige locaties (met name in de gemeenten Venlo en Peel en Maas). Extra informatie was te verkrijgen door het downloaden van een app. Het andere was een grensoverschrijdend interview project waarbij leerlingen van zowel Nederlandse zijde (Bernardinuscollege in Heerlen, het Valuascollege in Venlo) als Duitse zijde (Anne Frank Gymnasium in Aken en het Lise-Meitner Gymnasium in Geldern) interviews hebben afgenomen van mensen die de bevrijding hebben meegemaakt.

Het resultaat daarvan, ruim 100 interviews, is onder meer vastgelegd op deze website en in het boek Verhalen langs de grensOorlog en bevrijding van Vaals tot Venlo, een scholierenproject dat dus donderdag 26 november node in een klein gezelschap werd gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan gedeputeerde Ger Koopmans die een belangrijke boodschap ter overdenking aan de leerlingen meegaf: “de kinderen in 1939 waren er net zo als jullie van overtuigd dat vrede vanzelfsprekend is, maar is dat ook terecht?” Het boek is te verkrijgen bij Martin van der Weerden (mjhvanderweerden@cs.com). In de komende Maasgouw worden beide project nader toegelicht en beschreven.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Scroll naar top