Informatie gezocht over oorlogshandelingen op 17 en 18 september 1944

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het Land van Herle ontving onderstaande vraag van dhr. v.d. Velden uit Purmerend die onderzoek doet naar de lotgevallen van familie in 1944.

Tijdens oorlogshandelingen op 17 en 18 september 1944 is mijn tante, Alberdina Boelens, gehuwd met Sijtze van der Kooij, gewond geraakt door een granaatscherf (Amerikaans) terwijl ze met haar zoontje Pieter, geboren op 27 juni 1944 te Kerkrade, op straat liep. Uiteindelijk is ze op 21 november 1944 te Heerlen aan haar verwondingen bezweken. Volgens de dankbetuiging in een krant, op 9 december 1944, woonde ze in een Salonwagen aan de Ehrensteinstraat te Kerkrade. Het Rode Kruis archief is niets hiervan bekend.

Zijn vragen zijn:

  1. Is er rapport opgemaakt van de slachtoffers en waar zou ze zijn verpleegd (Hospitaal)? Heerlen?
  2. Was zij het enige slachtoffer ?
  3. Is er iets bekend omtrent de huisvesting, met name op deze straat Ehrensteinstraat?
  4. Welke opties zijn er voor mij om verder te gaan spitten in archieven, bibliotheken en/of andere bronnen?
  5. Beschikt u over documentatie over deze periode?

Als een van onze lezers dhr. V.d. Velden verder kan helpen, gelieve contact opnemen met Eise v.d. Velden: eizevandervelden@gmail.com

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud