Nieuw boek over de Domaniale Mijn

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Van de hand van oud-Kerkradenaar Paul Geilenkirchen (1947) verscheen recent het boek Honderd jaar kolenwinning in Kerkrade – De geschiedenis van de Domaniale steenkolenmijnen 1815-1920.

Daarmee sluit hij zijn driedelige serie over de geschiedenis van deze vroegere steenkolenmijn af.  Elk van de drie delen belicht een afgebakend tijdvak. Dit derde boek gaat over de periode tussen de overname van de Franse gouvernementsmijnen van Rolduc door het Koninkrijk der Nederlanden op 12 mei 1815 tot de overname van de aandelen door havenbaron Van der Vorm einde 1919. Eerder verschenen de delen Van Feierschicht tot Vrije zaterdag – De geschiedenis van de N.V. Domaniale Mijn Maatschappij 1925-1966 over de periode van de oprichting van de DMM in 1925 tot de Mijnnota van Den Uyl in 1965, en De Domaniale Mijn in Beeld – Van Mijnnota tot liquidatie over de mijnsluiting en de gevolgen daarvan, globaal de periode van 1965 tot 1996 met een uitloop naar 2014.

Net als bij de eerste twee delen staat in deze uitgave niet de mijnwerker centraal, maar het bedrijf, de beleidsmakers, de directeuren en de politici. In een apart hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij (AMSM), die tussen 1846 en 1925 de kolenmijnen in pacht had.

Het boek Honderd jaar kolenwinning in Kerkrade – De geschiedenis van de Domaniale steenkolenmijnen 1815-1920 is uitgegeven via Boeken uit Limburg en is alleen te koop via de webshop https://mgl.mijnbestseller.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/534300

De kosten bedragen € 28,- excl. verzendkosten.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud