Romeinse weg blootgelegd in Rimburg

Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.
Romeinse weg blootgelegd in Rimburg

Bij graafwerkzaamheden aan de Broekhuizenstraat in Rimburg is een Romeinse weg blootgelegd. Momenteel wordt op deze locatie het riool vervangen. De regioarcheoloog had aangegeven dat hierbij mogelijk sporen uit het verleden zouden worden aangetroffen en daarom worden deze werkzaamheden begeleid door een archeoloog. Tijdens de begeleiding zagen archeologen een grindpakket in de wanden van enkele diepere putten. Het bleek om een Romeinse weg te gaan.

In Rimburg ligt een Romeinse vicus of straatdorp. De vicus van Rimburg lag in de vruchtbare lössregio langs de weg van Keulen naar Boulogne sur Mer, de zogenaamde Via Belgica. Deze Romeinse weg is in Zuid-Limburg op verschillende plaatsen daadwerkelijk blootgelegd: bij Voerendaal, Heerlen en Maastricht. Maar het exacte verloop vanaf de vicus van Rimburg richting de vicus van Heerlen (Coriovallum) is echter nog niet bekend. En het is deze weg waarvan de archeologen nu weer een nieuw deel in kaart hebben gebracht. Wethouder cultureel erfgoed Ramon Lucassen vindt het geweldig nieuws: ‘De weg die de archeologen nu hebben blootgelegd is wellicht een deel van de Romeinse weg van Rimburg naar Heerlen. Door deze vondst weten we eindelijk weer iets meer over het verloop van dit deel van de Via Belgica in westelijke richting.’

Door de eerdere opgravingen weten archeologen hoe zo’n Romeinse weg er uitziet in dit deel van het Romeinse rijk. Het gaat om een verhard lensvormig pakket van kiezels en leem, van 7 a 8 meter breed. In het midden was de weg ongeveer 50 tot 75 cm dik en aan weerszijden liep hij af. Dit zorgde ervoor dat regenwater van de weg afliep. Hij werd vaak gerepareerd; dit is te zien aan de vele verschillende lagen waaruit het ‘wegpakket’ bestaat. 

De archeologen hebben de ontdekking inmiddels in kaart gebracht en de putten zijn weer dichtgemaakt. Maar de werkzaamheden gaan nog door en dat geeft de archeologen de kans om deze weg nog verder in kaart te brengen. De ontdekking heeft geen gevolgen voor de verdere werkzaamheden en planning.

Bron: persbericht Gemeente Landgraaf

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud