Rijksstraatwegen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In 2012 is John van Leuken begonnen met een fietstocht langs alle rijksstraatwegen. Deze wegen werden op 13 maart 1821 rijksstraatwegen. Dat gebeurde op het moment dat koning Willem I daar een Besluit over tekende. En omdat het op 13 maart dus 200 jaar geleden is dat deze wegen deze naam kregen, besloot Van Leuken afgelopen jaar een bijzondere tocht te maken. 

200 jaar rijksstraatwegen

In Nederland vinden we 14 rijksstraatwegen, dus Van Leuken heeft tijdens zijn tocht alle provincies doorkruist en bijna alle steden in Nederland en een groot aantal andere gemeenten bezocht. Tijdens het fietsen ontstonden er veel verhalen en ervaringen en werden er foto’s gemaakt. Al deze herinneringen heeft Van Leuken verzameld op de website www.rijksstraatwegen.nl. Daar vindt men ook een overzicht van alle wegen die in 1821 zijn aangewezen. Er is achtergrondinformatie over de bestrating van wegen in het verleden en u kunt de routes van de tochten downloaden. 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud