Expositie ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ vanaf oktober 2021 te zien in Venlo

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het Limburgs Museum in Venlo komt in oktober met een nieuwe tentoonstelling over de vergeten prinsessen van Thorn. Dit werd bekend gemaakt op 8 maart 2021, internationale vrouwendag. De aanleiding van de tentoonstelling is het boek De vergeten prinsessen van Thorn van historicus Joost Welten (2019). 

Hoge adellijke vrouwen hadden het eeuwenlang voor het zeggen in het witte stadje Thorn. De zogenaamde stiftdameswaren afkomstig van verschillende vorstenhuizen in Europa. Thorn was een soort eigen staatje waar deze hoge vrouwen van het leven genoten en de dienst uitmaakten. Thorn was daarom een beetje te vergelijken met het hofleven in Wenen of Versailles. In de tentoonstelling neemt de bezoeker een kijkje in het leven van drie prinsessen die in Thorn verbleven. Een van hen was Maria Cunegonda van Saksen. Haar zus was de vorstin van Spanje. Voor die tijd waren de adellijke vrouwen van Thorn zeer geëmancipeerd.

Expositie ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ in het Limburgs Museum in Venlo

Veel kunstwerken en objecten die in de tentoonstelling te zien zijn, komen van verschillende grote musea in Europa, maar ook van andere plekken uit de wereld. Thorn was in die tijd een van de centrale plekken voor grote vorstenhuizen. Weinig van deze voorwerpen en kunstwerken in Thorn gebleven omdat de stiftdames Thorn tegen het einde van de achttiende eeuw verlieten. Om die reden werden er ook voorwerpen uit andere grote musea naar Venlo gehaald. Op deze manier krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe de hoge adellijke vrouwen in Thorn leefden. 

Bekijk de bekendmakingsvideo hier

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud