Bekendmaking winnaars Prijsvraag Limburgse taal

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Eind november vorig jaar werd de Prijsvraag Limburgse taal gelanceerd. De opdracht luidde: maak creatief en leerzaam materiaal dat de meertaligheid van kinderen van 0 tot 13 jaar stimuleert en bevordert. Dit moet gebeuren in samenwerking met kinderdagverblijven of het basisonderwijs. De jury is overweldigd met maar liefst 27 aanvragen. Uit deze aanvragen zijn vier winnaars gekozen. Zij mogen hun idee verwezenlijken met de gewonnen 12.500 euro. 

 Aanleiding voor deze prijsvraag was de ondertekening van het convenant Limburgse taal door de Provincie Limburg en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij hebben afgesproken om de positie van het Limburgs te verstevigen en het gebruik ervan te bevorderen en te stimuleren. Ook laten zij met deze afspraak zien dat zij de Limburgse taal serieus nemen als regionale taal binnen Nederland.
De vele, goede, projectvoorstellen laten zien dat de Limburgers zélf ervoor zorgen dat onze taal levendig blijft. 
 
De jury van de Prijsvraag Limburgse taal bestond uit Christine van Basten-Boddin (namens Veldeke Limburg), Jeanine Deckers (namens Vereniging van Limburgse Bibliotheken), Alexandra de la Roij (werkzaam bij MIK & PIW Groep), Jos Feron (werkzaam bij Movare), Mark van Leersum (werkzaam bij de Nieuwste Pabo) en onafhankelijk juryvoorzitter Ruud van Eeten (namens het Huis voor de Kunsten Limburg). Zij jureerden de projecten onder andere op: het stimuleren van het gebruik van de Limburgse taal, een samenwerking tussen meerdere partijen, gericht op een duurzame borging, provincie breed uit te rollen en toepasbaar voor kinderopvangorganisaties en/of basisscholen.

De winnaars zijn: 
– Limburgs kwartet, door Elke Thijssen & Toussaint Jongen,
– Limburgse Energizers veur Kids, door Guido Heijnen & Jos Netto,
– Sjpraek Limburgs!, door Troubadours van de Toekomst en
– De Limbox – trots op mijn taal, door Petra Roël & Bianca Versteeg

Meer lezen over de projecten? Dat kan hier

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud