Succesvolle Open Monumentendag in Heerlen

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

Open Monumentendag 2021 in Heerlen was uitverkocht voor wat betreft het aantal beschikbare plaatsen. Ruim 250 mensen hebben deelgenomen hebben zondag 12 september, door de corona-maatregelen het maximale aantal. De rondleidingen die in tijdblokken van telkens een uur op vijf locaties waren voorbereid konden uitsluitend in kleine groepen plaatsvinden.

Vijf panden waren gelinkt aan de vijf ontwikkelingsfasen van Heerlen en de deelnemers ontvingen elk na afloop gratis de voor deze gelegenheid samengestelde brochure. In dit mooi vormgegeven boekwerkje zijn de vijf ontwikkelingsperioden van de stad en voor elke periode een kenmerken pand in het kort beschreven. Uiteraard start de geschiedenis in de Romeinse tijd, waarbij het Thermenmuseum het kenmerkende te bezichtigen pand is. Voor de middeleeuwen konden en kunnen de bezoekers naar Kasteel Hoensbroek. De mijntijd  is toegelicht in het Nederlands Mijnmuseum. De transitiejaren vormen de volgende periode, toegelicht in de voormalige bibliotheek, momenteel het pand van De Vondst, centrum voor archeologie in Limburg. De laatste ontwikkelingsfase is het heden, met het Maankwartier als centrale locatie.

De fullcolour geïllustreerde brochure met op 28 blz. de korte beschrijving van de vijf ontwikkelingsfasen van Heerlen is voorlopig nog verkrijgbaar via de website openmonumentendagheerlen.nl kost slechts € 4,95.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud