Ter gelegenheid van Dierendag: de roof van de Mosasaurus

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Volgende week maandag is het 4 oktober, oftewel dierendag. Dat is een mooie gelegenheid om aandacht te schenken aan misschien wel het bekendste beest van (Zuid-)Limburg: de Mosasaurus van Maastricht.

Het gebeente van deze Mosasaurus werd rond 1770 door blokbrekers gevonden in de Sint-Pietersberg. Over het wel en wee van dit skelet in de periode daarna zijn nog een aantal documenten bewaard gebleven in de archieven van het HCL. Deze hebben geleid tot de archiefsprokkel ‘De roof van de Mosasaurus‘. Dit verhaal is sinds kort ook te lezen is op de Limburgse Verhalensite:
“Toen de Franse troepen op 4 november 1794 Maastricht innamen, duurde het slechts vier dagen, voordat zij het in de stad verborgen fossiel vonden. Een maand later transporteerden ze het via Tongeren naar Parijs. De kar werd voorzien van het opschrift: ’Offert au Gouvernement Français par le doyen de Godding de Maastricht’ (aangeboden aan de Franse regering door deken Godding uit Maastricht).

Waarschijnlijk probeerde volksvertegenwoordiger Freicine met deze tekst te verhullen dat het fossiel tegen de wil van de kanunnik als oorlogsbuit bij hem was weggehaald. Wel kreeg de stad een vergoeding voor de roof in de vorm van ertsen. Deze werden onder de hoede van Jan Pieter Minckelers geplaatst in het ‘Naturaliën Kabinet’, dat vlakbij de Dominicanenkerk gevestigd was. Dominee Scharp, die hem daar in 1809 een bezoek bracht, concludeerde echter dat deze ertsen bespottelijk slecht van kwaliteit waren.

Begin 1795 arriveerde de kar met het ’animal de Maestricht’ bij het Museum van Natuurlijke Historie te Parijs. Daar kwam het fossiel in handen van de beroemde onderzoeker George Cuvier, die prioriteit gaf aan de uitbreiding van de Parijse fossielencollecties.”

Meer weten over hoe het de botten van de Mosasaurus verging in de Franse tijd? Lees dan de hele archiefsprokkel ‘De roof van de Mosasaurus‘!

De Mosasaurus van Maastricht

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud