Ontwikkelingen rond de unieke Stuytwijk Slak-Horst in Hoensbroek

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Bovenstaand bericht stond dinsdag 5 oktober in De Limburger. Op 10 oktober stuurde de actiegroep die zich inzet voor behoud van de bouwhistorisch unieke wijk Slak-Horst, de eerste door de bekende architect Jan Stuyt ontworpen arbeiderswijk in Nederland een alarmerend bericht naar de erfgoedorganisaties die hier eveneens voor ijveren. Het blijkt dat er in september bij de gemeente een vergunning is aangevraagd voor een deel van de woningen in deze wijk en er een voorstel ligt om deze woningen ook te strippen om te bekijken welke bouwkundige elementen behouden kunnen blijven. Dit is gebeurd ondanks de toezegging van Woonpunt en de gemeente Heerlen om de erfgoedorganisaties te betrekken bij het verdere verloop van het proces. Bij herhaalde navraag bij Woonpunt naar de voortgang kwam steeds het antwoord dat dit spoedig zou worden opgepakt. Dit is tot op heden niet gebeurd. De betrokken erfgoedorganisaties betreuren deze gang van zaken en zien zich nu genoodzaakt de gemeenteraad over deze gang van zaken te informeren en bij Woonpunt bezwaar te maken tegen het uitblijven van de mogelijkheid hun visie vooraf hierop te geven, zoals toegezegd.

Inmiddels heeft Woonpunt telefonisch gereageerd: binnen enkele weken komt er met de erfgoedorganisaties een afspraak – nadat college en raad zijn geïnformeerd over de ideeën over de verdere planontwikkeling. Er werd verzekerd dat er nog alle ruimte is voor inbreng. Er zou niet worden gesloopt voor die inbreng er is.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud