Deel 2 van de Nachtegaalreeks verschenen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Ter gelegenheid van de elfde van de elfde verscheen deel 2 uit de Nachtegaalreek. Dit deel is getiteld: Gekheid, mer neet boete de schraom.’ De carnavalsbuut in Limburg.

Guus Urlings duikt in de rijke historie van de carnaval en een van zijn meest opvallende uitingen: de carnavalsbuut. We lezen over de spotredes van de carnavalsverenigingen – voorlopers van de buut – die twee eeuwen geleden in onze contreien werden gedeclameerd. Hij vertelt hoe het fenomeen ‘praten vanuit een ton’ in de vorige eeuw vanuit het Rijnland Limburg bereikte en hier tot volle bloei kwam. De auteur volgt daarbij de pogingen van de officiële carnavalswereld om al te gewaagde bespottingen van autoriteiten, establishment en samenleving binnen de perken van het fatsoen te houden. Gekkigheid is toegestaan, mer neet boete de schraom

Deel 2 van de Nachtegaalreeks

De auteur illustreert zijn ‘Korte geschiedenis van de buut’ met een bloemlezing van fragmenten uit oude en nieuwe carnavalsbuutten in het oorspronkelijke dialect. Deze zijn voorzien van vertalingen. Een must have voor de liefhebber van de Limburgse vastelaovend, van de regionale cultuur en geschiedenis. Bovendien voor diegenen die van een fraai vormgegeven boekje houden!

Bestellen
De boekjes kosten € 10,- per stuk (excl. verzendkosten) en zijn te bestellen door een mail te sturen naar info@lgog.nl

Kennismaken met Guus Urlings
Een interview met Guus Urlings is te horen geweest tijdens het programma ‘Plateweg’ van L1-Radio op zaterdag 13 november, tussen 13.00 en 16.00 uur. U kunt het hier herbeluisteren.

Klik hiervoor meer informatie.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud