HCL en de LimburgCollectie: de Annales Rodenses

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen.

Om te laten zien wat er allemaal te vinden is in de LimburgCollectie staat iedere maand een bijzonder stuk uit een van de collecties van onze deelnemers en partners in de schijnwerper. Deze maand is het HCL aan de beurt!

Hierbij koos men voor de Annales Rodenses. Deze middeleeuwse kroniek is één van de belangrijkste documenten die bij het HCL bewaard wordt en is afkomstig van de abdij Rolduc, die bij Kerkrade ligt. De oorspronkelijke annalen behandelden de periode van 1104 tot 1157. Zij geven een goede historische beschrijving van de euregio geven, lang voor de huidige landgrenzen en gebiedsaanduidingen werden aangewezen.Lees meer over wat de Annales Rodenses zo bijzonder maakt voor het HCL op de website van de Coöperatie Erfgoed Limburg. Afbeelding: twee pagina’s uit de Annales Rodenses. Bron: Archief Abdij Kloosterrade (Rolduc; 1108-19e eeuw), toegangscode 14.D004, inventarisnummer 1187.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud