Pater Karel Houben 200 jaar geleden geboren

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 11 december 2021 was het precies 200 jaar geleden dat pater Karel Houben werd geboren in Munstergeleen. De hoeve waar hij is geboren is nog altijd te bezoeken (tip voor de na de lock down).

Pater Karel trad in 1845 in bij de congregatie der Passionisten en werd op 21 december 1850 tot priester gewijd. In 1857 werd hij naar het klooster van Mount Argus bij Dublin gestuurd. Daar heeft hij zich in de nasleep van de Ierse hongersnood op zijn werk gestort en werd hij later vermaard door zijn genezingskracht.

Aangezien pater Karel het grootste deel van zijn leven niet in onze provincie heeft doorgebracht is er in onze archieven niet veel over hem te vinden. De laatste keer dat hij in Munstergeleen was, was voor het ondertekenen van de successieakte van zijn vader, die op 9 augustus 1850 was gestorven.

Deze akte – die je hieronder kunt zien – ondertekende hij met zijn wereldlijke naam: J[oannes] A[ndries] Houben. Er wordt in de akte geen melding gemaakt van zijn theologische studie, alleen dat hij ‘zonder beroep’ is. Hij zal echter niets geërfd hebben: hij mocht namelijk geen wereldlijke bezittingen hebben op de missie.

Wil je meer weten over pater Karel Houben? Lees dan zijn levensverhaal, dat we samen met het Limburgs Museum maakten voor op de Limburgse verhalensite.

Bron: Memories van Successie (1818-1900), code 07.D03, inv. nr. 690, datum 09-08-1850  zie bovenstaande afbeelding.

 

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud