Lancering website Oorlogsbronnen Limburg

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Website Oorlogsbronnen Limburg

Verdiep je in de oorlogsgeschiedenis van Limburg. Via persoonlijke oorlogsgeschiedenissen van Limburgers bijvoorbeeld. Wat was hun achtergrond? Waar zijn ze gearresteerd, hebben ze gevangen gezeten of zijn ze betrokken geweest bij verzetsacties? En hoe oud waren ze toen? Of zie op interactieve kaarten hoe de geallieerde bevrijders door Limburg trokken. Bekijk wat er gebeurde in uw woonplaats en lees artikelen over Limburg in de Tweede Wereldoorlog. Maar vooral: ga zelf op onderzoek uit in duizenden bronnen.

Dit alles is vanaf vandaag terug te vinden op www.oorlogsbronnenlimburg.nl. Oorlogsbronnen Limburg is een project waarvoor het Historisch Centrum Limburg en Netwerk Oorlogsbronnen de handen ineen hebben geslagen. Van professional tot amateurhistoricus, van docent of scholier tot genealoog, via deze aparte ingang van Oorlogsbronnen.nl kan íedereen zich verdiepen in de Limburgse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Lees er meer over op de website!

Op www.oorlogsbronnenlimburg.nl worden Limburgse oorlogsbronnen uit allerlei collecties bij elkaar gebracht om (levens)verhalen te reconstrueren en zo een zo compleet mogelijk beeld van WO2 in Limburg te geven.

Een voorbeeld van zo’n levensverhaal dat al terug te vinden is, is dat van Edmond Houtappel. Edmond neemt tijdens de oorlog deel aan het verzet, wordt verraden en overlijdt uiteindelijk in Neuengamme. Bekijk er bijvoorbeeld eens zijn tijdslijn.

Bij het HCL beheren we het persoonlijk archief van Edmond Houtappel. Daarin vonden we een brief, die hieronder is afgebeeld. Deze brief is gericht aan zijn vrouw Maria Hustinx. Hierin wordt haar verzoek om haar man in gevangenschap te bezoeken afgewezen door SS-Hauptsturmführer Max Strobel.

Archief Houtappel, archiefcode 21.149, inv.nr. 3

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud