Geschiedenissite ‘Ouwe Leem’; Heerlense verhalen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

‘Ouwe Leem’, graven naar de geschiedenis van Heerlen is een website met verhalen over het jongste verleden van Heerlen. Deze is sinds enige tijd op het web te vinden, werd gemaakt en wordt met content gevuld door Marcel Put, Heerlens historicus. Op deze site vindt u een blog, verhalen, levensverhalen, podcasts en tips hoe zelf op onderzoek uit te gaan.

‘Ouwe Leem’

‘Ut is ouwe Leem’ betekent dat iets niet veel soeps is, iets waar je weinig aan hebt.
Dat vinden mensen ook vaak van geschiedenis. Het is voorbij, geweest. Het heden en de toekomst, die zijn belangrijk. Maar waarom maakt iedereen dan foto’s een bewaart die? Waarom houden we vast aan oude spullen, zijn films en boeken over vroeger populair eb waarom houden we van oude steden? Blijkbaar hebben we toch behoefte aan die ‘Ouwe Leem’.

Vanwaar komt die behoefte en waarom is die er? Dat is omdat onze levens, nu en in de toekomst hun basis hebben in het verleden. Die ‘Ouwe Leem’ in ons leven laat ons zien waar onze voorouders en wijzelf vandaan komen; wie we zijn. We leven op, in en met die ‘Ouwe Leem’.

De betekenis van die ‘Ouwe Leem’ wordt duidelijk in verhalen. De verhalen over de ‘ouwe Leem’ van Heerlen vindt u op deze site. De makers graven voortduren nieuwe ‘Ouwe Leem’ op, maken er een verhaal van en delen dat zodat u steeds meer te weten komt over Heerlen en, als u er woont, leeft of vandaan komt, ook over uzelf.

‘Ouwe Leem’ de geschiedeniswebsite van de stad waarvan wordt gezegd dat ze haar geschiedenis heeft afgebroken. Niets is echter minder waar. Neem eens een kijkje:  https://www.ouweleem.nl/ De site is nog in aanbouw en nog niet alle tabs zijn gevuld met content. Houd deze site dus in de gaten! Meer weten? mail naar: info@ouweleem.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud