Cara van Wersch en Johan Daisne

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de Nieuwsbrief van de genealogische website https://warsage.nl/philippe-van-wersch/ over de familie van Wersch staan regelmatig interessante verhalen over familieleden, bekende en minder bekende die gelieerd zijn aan Heerlen en omstreken.
Deze keer een verhaal over de in 1913 Heerlen geboren en vooral in België bekend geworden actrice Cara van Wersch. In MijnStreek, Historisch Magazine voor Parkstad Limburg publiceerden wij enige tijd geleden een artikel over deze markante vrouw. Meer informatie over haar is te vinden op de website Warsage: https://warsage.nl/levensverhalen/cara-van-wersch-actrice/

De in Heerlen geboren actrice Cara van Wersch (1913-2000)
Cara van Wersch en Johan Daisne

Cara van Wersch begon in 1952 begon een briefwisseling met de Belgische schrijver Johan Daisne. Hierover staat het het een en ander te lezen op de website . In 2014 werd door de hoofdarchivaris van het Letterenhuis, Johan Vanhecke, in Antwerpen een biografie over Johan Daisne uitgegeven. Op bladzijde 451 schreef hij het volgende: Met de Nederlandse maar in Antwerpen verblijvende actrice Cara van Wersch correspondeert hij in die jaren over Russische poëzie. Ze delen hun liefde voor de dichter Vertinski. Daisne stuurt haar zijn vertaling van ‘Lili Marleen’.

Johan Daisne (pseudoniem van Herman Thiery 1912-1978) in 1938

De vriendschap is innig en groeit gestaag. Zij stuurt hem bloemen voor zijn verjaardag; hij repliceert met het gedicht ‘Verjaarsboeket’. Het blijft lange tijd een papieren vriendschap maar uiteindelijk komt het toch tot een ontmoeting. Half februari 1956 stuurt ze hem een brief met een verhaaltje dat ze geschreven heeft over hun ontmoeting. Op basis daarvan schreef Daisne op twee avonden De Lievevrouw en De lichtmis die in 1965 verschenen in zijn bundel Charaban. Dit verhaal, gepubliceerd in 1965, staat nu ook met toestemming op de website. (Bron: Johan Vanhecke, Johan Daisne, tussen magie en werkelijkheid (uitgeverij Houtekiet, Antwerpen 2014.)

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud