ANWB benoemt Kasteel Hoensbroek tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Kasteel Hoensbroek mag zich met ingang van 6 juni 2022 het ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’ noemen!

Opnieuw belangrijke onderscheiding voor Kasteel Hoensbroek

Nadat Kasteel Hoensbroek in 2021 al de museumprijs van de Vriendenloterij won, het opnieuw een grote prijs in de wacht gesleept. De ANWB benoemde Kasteel Hoensbroek tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’!

Het allermooiste kasteel van Nederland staat in Hoensbroek

Afgelopen maanden ging de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op zoek naar het Allermooiste kasteel van Nederland. Naast Kasteel Hoensbroek (LB) waren ook Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) genomineerd.

Bij Kasteel Hoensbroek is alles authentiek

Voor de verkiezing selecteerde de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen. Deze voldeden allemaal aan de basiscriteria: van middeleeuwse oorsprong, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren, uitgeroepen tot rijksmonument en (regelmatig) geopend voor bezoek.
 
De top 5 werd bepaald door 30.000 ANWB-leden. Zij brachten een stem uit op hun favoriete Nederlandse kasteel. Daarna was het de beurt aan de officiële jury, bestaande uit Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting). Zij gingen individueel en onaangekondigd op pad om de kastelen te bekijken en beoordelen.

“We hadden een flinke lijst criteria waar we de top 5 op beoordelen om de keuze zo objectief mogelijk te maken. Een belangrijk criterium was wat er nog te zien was van het originele kasteel: van binnen én buiten. Maar ook: hoe aantrekkelijk en toegankelijk het kasteel is voor bezoekers en wordt de geschiedenis levendig gehouden?” Bij Kasteel Hoensbroek is vrijwel alles authentiek, de buitenzijde van het kasteel leest als een bouwgeschiedkundig boek.” Aldus Marieke Haafkens – Route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter.

Hieruit is Kasteel Hoensbroek dus als ‘Allermooiste’ gekozen. Heel hartelijk gefeliciteerd met deze geweldige onderscheiding!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud