‘De Heks van Limbricht’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op dit moment legt Wim Donners de laatste hand aan een boek over het proces tegen Entgen Luijten. Entgen Luijten staat ook wel bekend als ‘de heks van Limbricht’. Zij was de laatste vrouw die op het huidige Nederlandse grondgebied als heks is vervolgd en gedood.

Portretbeeld van Entgen Luijten (Wikipedia)

In boek analyseert Donners het dossier van Entgen Luijten. Aan de hand van zijn analyse wil hij aantonen dat alle eerdere publicaties over dit proces onvolledig en daardoor onjuist zijn. Hij plaatst het proces in de context van heksenvervolgingen in het algemeen en de relevante juridische en de sociaal-politieke situatie in Limbricht in 1674. Hiervoor raadpleegde hij de archieven van de Schepenbank Geleen en de Vrije Rijksheerlijkheid Limbricht. Deze archieven bevinden zich beide in het archief van het HCL in Maastricht.

Het boek wordt dit najaar uitgegeven als deel 26 van de Monografieën uit het Land van Sittard. Voorinschrijving voor dit boek is nu al mogelijk.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud