Informatie gezocht over de schola cantorum van Brunssum-Heerlen

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Tussen 1947 en 1966 was in Brunssum en Heerlen de ‘schola cantorum’ actief. Dit was een tweejarige cursus die tot doel had jongens van 8-9 jaar elementair (kerkelijk) zangonderwijs te geven. De schola cantorum was een idee van de karmeliet Paulus Schmit. De cursus werd gegeven door onderwijzers van de lagere scholen die gelegen waren in de Brunssumse en Heerlense parochies die de schola cantorum ondersteunden. Dat waren te Brunssum de parochies Rumpen, Gregorius en Fatima en in Heerlen Pancratius, Moeder Anna, Molenberg en Laanderstraat.

Pater Paulus Schmit

Een paar duizend jongens uit de bovengenoemde plaatsen doorliepen de cursus. Let wel: de schola cantorum was een cursus en geen jongenskoor! Nadat pater Schmit zich teruggetrokken had, ging de leiding van de schola over op onderwijzer Martin Arets uit Treebeek.

Wie beschikt nog over informatie (diploma’s, cursusboekjes, foto’s) van de schola of bewaart hier nog herinneringen aan? Neem dan contact op met Antoine Jacobs via antoine.jacobs@live.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud