Treurig nieuws uit Hoensbroek

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .


Op 10 augustus 1913 legde kardinaal Van Rossum plechtig de eerste steen voor de woonwijk De Eerste Stap in Hoensbroek, het eerste bouwproject van de woningcorporatie Ons Limburg en de eerste Limburgse arbeiderswoningen van Jan Stuyt.

De Van Rossumstraat begin vorige eeuw

Honderd huizen, bestemd voor mijnarbeiders. Achter de woningen flinke tuinen. Enkele straten, een pleintje, waterpompen, twee bogen die de toegang tot de wijk accentueren. Een tot voor zeer kort nog vrijwel compleet wijkje dat al lang de status van monument had moeten hebben, maar die min of meer per ongeluk nog steeds niet heeft gekregen.

Gebouwd door ‘Ons Limburg, gesloopt door Limburg BV

Aan de Van Rossumstraat in de wijk zijn in de afgelopen weken zes huizen ‘gedemonteerd’. Dit niettegenstaande protest van bewonersactiegroep en erfgoedorganisaties. En ondanks de toezegging van de zijde van de gemeente en eigenaar Woonpunt, dat er geen onomkeerbare acties zouden plaatsvinden voordat de plannen voor de wijk als geheel definitief zouden zijn vastgesteld.
Dit is zeer betreurenswaardig en een groot verlies van cultuurhistorisch erfgoed voor Parkstad c.q. de gemeente Heerlen!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud