Oorkonden van het klooster Sint-Gerlach Houthem 1202-1293 gepubliceerd

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Op maandag 19 september was het zover. Na jaren van intensieve voorbereiding werd het boek De oorkonden van het klooster Sint-Gerlach te Houthem 1202–1293 op kasteel St. Gerlach gepresenteerd. Dit boek is het eerste deel in een serie over de oorkonden van Limburg. Deze zijn grotendeels afkomstig uit de collecties van het Historisch Centrum Limburg.

Het HCL werkt in dit project ook door aan de digitale infrastructuur voor de invoer van deze oorkonden, zodat ze te zien zullen zijn in de Digitale Charterbank Nederland. Maandag 19 september is daarvoor de website www.waarvanakte.eu officieel in werking gesteld door gouverneur Emile Roemer. Op die website worden de oorkonden in de loop van tijd allemaal digitaal ontsloten.

De rol van het HCL in dit project is grotendeels faciliterend. Zo nemen zij bijvoorbeeld de digitalisering voor hun rekening. Het is de Stichting Limburgse Oorkonden die zich inzet om het publieksbereik van deze prachtige oude documenten te vergroten. Dat is een mooie samenwerking: het HCL zorgen voor goed beheer en behoud van deze bijzondere oude stukken en de stichting neemt de publiekstak voor haar rekening.

Onlangs kwam L1 bij het HCL op bezoek om een item te maken over dit project. Navenant Magazine maakte daarnaast een fotoreportage van de presentatie op maandag 19 september.

Onderstaande afbeelding: akte waarin paus Gregorius IX het klooster van Sint-Gerlach onder zijn bescherming neemt, 1233
Bron: Klooster van Sint-Gerlach te Houthem (1202-1786), archiefcode 14.D003, inv. nr. 3.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud