Het tragische verhaal van spion Godfried Wirtz in WOI

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Limburg een interessante uitvalsbasis voor spionage. Vanuit Limburg was het mogelijk om de troepenbewegingen van de Duitsers in kaart te brengen. Deze informatie wilden de Belgen en Engelsen maar al te graag hebben.

Maar het werk van een spion was levensgevaarlijk. Amateurhistoricus Joost Reinaerts uit Kerkrade vond een vergeten dossier met het tragische verhaal van Godfried Wirtz. Een Kerkraadse mijnwerker die in de val liep met informatie over Duitse troepenbewegingen.

Luister via bijgaande link naar een reportage die voor het programma Cultuurcafé van LI gemaakt door Frank Ruber. Het tragische verhaal van Godfried Wirtz, spion uit Kerkrade – L1

Het hele artikel is te lezen in MijnStreek, Historisch Magazine voor Parkstad Limburg no. 2 van 2022. MijnStreek is los te koop in diverse boekhandels de regio Parkstad.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud