Over Leven, een boek over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Ware ontsnappingskunstenaars, zo zou je hen kunnen noemen. Het begon al ruim voor de oorlog in Nazi-Duitsland. Het vond zijn vervolg in het veilig geachte Nederland. Hugo, Mally en hun vier kinderen, doken onder, wisten deportatie te ontlopen en ontsnapten daardoor aan de vernietigingskampen. Al waren ze Nederlandse verraders te vlug af, soms net op het nippertje, aan de gevolgen van deze grimmige tijd konden ze echter niet ontkomen.

Het is een verhaal van min en onmin, van vriendschap en verraad, van wanhoop en redding, maar ook van verlaten en terugvinden, stad en land, Nederlanders, gewone mannen en vrouwen, met het hart op de juiste plek en de oneindige liefde van ouders voor hun kinderen.

Over de worsteling met het verleden. Over de tol voor het overleven. Voor de ouders was er de eeuwige zoektocht naar een verloren jeugd, voor de kinderen het trachten te doorgronden waarom hun ouders waren zoals ze waren. En dan waren er ook nog de naweeën van het onderduiken. Dochter, moeder en grootmoeder Beate Hecht, heeft haar levensgeschiedenis laten optekenen met als veelzeggende beginzin: “Mijn verhaal zal zeker niet nieuw zijn voor mijn kinderen. Sterker nog, ik vrees dat het boek herinneringen zal oproepen aan een moeder die het moeilijk vond om los te komen van haar verleden. Is het een rechtvaardiging, een verontschuldiging of misschien wel een schreeuw om begrip achteraf? Mogelijk is het iets van alle drie. Ik vertel het nu het nog kan, nu de herinnering nog enigszins levend is.”

Bob Latten, auteur en Walter Schulze, historisch onderzoeker, schreven deze geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de Jodenvervolging en redding in Amsterdam, Rivierenland, Limburg, de Langstraat en Twente, dat alles op basis van de persoonlijke informatie van nog levende getuigen.

Bestellen

Het boek is te bestellen als paperback: ISBN 9789083295916, NUR 686. Prijs: € 20,95 (exclusief verzendkosten). Bestellen via info@historiale.nl en als Ebook: ISBN 9789083295909, NUR 686. Prijs: € 11,99. Bestellen via https://www.kobo.com/nl/en/ebook/over-leven-4

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud