Erfgoedorganisaties verliezen de slag om behoud van Stuytwijk Slak-Horst

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Het afgelopen jaar begon met een vanwege Covid gesloten maar later heropende en verlengde tentoonstelling over Stuyts werk in het huidige Parkstad, zag in juli de sloop (eufemistisch hardnekkig ‘demontage’ genoemd) van zes huizen in Stuyts eerste wijk in Hoensbroek, en eindigde met een presentatie van de nieuwste plannen voor die wijk, waaruit blijkt dat eigenaar en gemeente geen
moeite willen doen om de cultuurhistorisch belangrijke buurt te behouden en dat de erfgoedorganisaties aan het lijntje zijn gehouden. Weliswaar zal een aantal ‘Stuyt‐achtige’ details worden toegevoegd aan de nieuw te bouwen huizen, maar meer dan verwijzen naar het verleden zal de nieuwe wijk niet doen. Eftelingarchitectuur in plaats van erfgoedzorg. Het Cuypersgenootschap heeft zich gedistantieerd van het plan voor de wijk.

Mogelijk: terugkeer van lang geleden verdwenen bogen
tussen nieuw gebouwde huizen met aangepaste afmetingen.


Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud