Terugblik op de herbouw van Slot Schaesberg: 2018

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In 2022 ging op initiatief van de Gemeente Landgraaf een groep enthousiastelingen, betrokkenen uit de buurt en verschillende bedrijven aan de slag met de herbouw van Slot Schaesberg. De herbouwers van het kasteel kijken terug op 10 jaar Stichting Slot Schaesberg. Zij laten zien hoe in 10 jaar tijd een droom is uitgegroeid tot een toeristische en maatschappelijke aanwinst voor Landgraaf. Een plek waar ambacht, samenwerken, verbinding en ontspanning samenkomen. Deze keer een terugblik naar het jaar 2018!

In 2018….  samen bouwen

Vanaf het prille begin is Slot Schaesberg een project van vele vrijwilligers geweest – inmiddels zijn het er ongeveer 80. Om nieuwe vrijwilligers te werven, werd er in 2018 een praktijkdag georganiseerd om te laten zien wat er allemaal kan bij het Slot. Zie bijgaande link voor hoe een en ander toentertijd in zijn werk ging: Praktijkdag Slot – YouTube

In 2018… de Leisure lane

Het bezoekerscentrum van Slot Schaesberg was in 2018 het toneel voor ondertekening van de overeenkomst van de Leisure Lane; een langzame verkeersverbinding over een lengte van zo’n 33 km tussen Beekdaelen en Simpelveld. Deze route zal in de nabije toekomst veel nieuw bezoek bij Slot Schaesberg kunnen betekenen want de route voert vlak langs het park! 

In 2018… stenen bakken

Voor een herbouwproject zijn natuurlijk veel stenen nodig. BOEi, de erfgoedorganisatie die sinds jaar en dag bestuurder is van Stichting Landgoed Slot Schaesberg, heeft ook Steenfabriek Randwijk in haar portefeuille, waar steenfabriek Zilverschoon nog steeds volgens oud recept bakstenen bakt. De eerste stenen voor de herbouw rolden daar in 2018 uit de oven.

Stenen bakken
In 2022… hakken maar!

De vorderingen zijn inmiddels bijna niet meer bij te houden. Aan de poorttoren is afgelopen jaar bijzonder hard gewerkt. Hieronder een actiefoto van enkele steenbewerkers!

Steenbewerkers in actie

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud