Staken op Leven en Dood, documentaireserie op NPO 2

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Afgelopen week was het 80 jaar geleden dat de April-meistakingen plaatsvonden. Deze bleken achteraf het massaalste protest tegen het naziregime in bezet Europa te zijn geweest. Ook in onze provincie werd gestaakt, in de mijnen. Daardoor staat deze staking hier vooral bekend als ‘de Mijnstaking’. In antwoord op deze staking voerde de bezetter het standrecht in. Daarvan werden ook enkele mijnwerkers het slachtoffer.

Afbeelding: De herbegrafenis van één van de wegens staking geëxecuteerde mijnwerkers, 1946.
Bron: HCL Beeldbank, DSM voorlichtingsdienst, Fotocollectie DSM, IDs: PR808

Over deze stakingen wordt op dit moment ook een driedelige documentaireserie van BNNVARA uitgezonden: “Staken op Leven en Dood“. In de afleveringen wordt ook aandacht geschonken aan de stakingen in de Limburgse mijnen. De eerste twee afleveringen terugkijken kan via NPO Start. De derde en laatste aflevering wordt op maandag 8 mei om 22:15 uur uitgezonden op NPO2 die na de uitzending ook via NPO Start teruggekeken kan worden.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud