Viering 50-jarig jubileum van LGOG-kring Valkenburg & Heuvelland

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 23 april 2023 vierde de LGOG-Kring Valkenburg & Heuvelland van het LGOG haar 50-jarig bestaan. Deze viering vond plaats in de fraaie bibliotheekzaal van het klooster in Wittem. De bijeenkomt werd gecombineerd met de Heemkundecontactdag. Deze organiseren de Kringen Valkenburg & Heuvelland en Parkstad Limburg jaarlijks.

Na de ontvangst in de ochtend gaf bestuurslid van de Kring Valkenburg & Heuvelland Lambert Jacobs een presentatie over de geschiedenis van de Kring. Deze gaat verder terug dan de officiële stichting in 1973. Hierbij lag de nadruk op de activiteiten in Valkenburg. Een tweede presentatie werd gegeven door archeoloog Niels van Waveren. Hij beschreef de ontwikkeling van de archeologie in vijf Heuvellandgemeenten in de afgelopen 25 jaar.

Viering 50-jarig jubileum Kring Valkenburg & Heuvelland in de kloosterbibliotheek van Wittem

Na de lunch opende de voorzitter van het Hoofdbestuur van het LGOG Jacques van Rensch het middagprogramma met een korte toespraak. Daarna verzorgde het Vlaamse ensemble Duo Ultreya en Pandora een uitvoering van instrumentale muziek en liederen. Deze stammen uit de 16e en 17e eeuw en hadden betrekking op gebeurtenissen in het gebied van het huidige Limburg. Dat repertoire bestreek de periode van het begin van de Tachtigjarige Oorlog in 1568 tot en met de ’Hollandse Oorlog’ (1672-1678) en de Negenjarige Oorlog (1688-1698). Voorzitter Kees Schaapveld gaf hierbij een historische toelichting.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud