FIEN Prijs: Industrieel erfgoed en kennisoverdracht

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

FIEN (Federatie Industrieel Erfgoed Nederland) gaat voor de tweede maal een prijs uitreiken voor particuliere initiatieven rond het behoud van industrieel erfgoed. Deze keer staat daarbij vooral de vraag centraal in hoeverre dit behoud ook gepaard gaat met het behoud en de overdracht van kennis en vaardigheden die horen bij het object.

Bij veel industrieel erfgoed worden initiatieven ontplooid om de relevante kennis en vaardigheden in stand te houden en te delen met nieuwe mensen. Voor het behoud van industrieel erfgoed is dit buitengewoon belangrijk omdat daardoor het object ook blijft ‘leven’. FIEN, als koepel van vrijwilligersorganisaties, kent aan dergelijke activiteiten grote waarde toe.

Restauratie stoommachine suikerfabriek Puttershoek, 2006 (foto: FIEN-collectie)

FIEN Prijs

FIEN roept mensen (en organisaties) die bij dergelijke projecten van kennisoverdracht betrokken zijn op om mee te dingen naar de prijs. Het project moet in de periode 1 januari 2019- 31 december 2023 zichtbare resultaten te zien hebben gegeven. Verder moet het project grotendeels gedragen te worden door vrijwilligers. Gegadigden worden opgeroepen zich vóór 15 september te melden bij de secretaris van FIEN. De aanmelding graag ondersteunen met een gedocumenteerde weergave van het project.

Een jury, bestaande uit Jan Reijnen, Geert de Weger en Rob Lureman, zal vervolgens een aantal inzendingen selecteren. Deze zullen de juryleden dan bezoeken voor een nader gesprek. Na dit bezoek en gesprek zal ze een beslissing nemen. De prijsuitreiking vindt op een op een nog nader te bepalen tijdstip en en locatie plaats. Deze uitreiking zal indien mogelijk plaatsvinden als onderdeel van een studiemiddag over het thema van de prijs.

Definitie Industrieel erfgoed

Aan de definitie Industrieel erfgoed voldoen de volgende zaken:
– onroerend erfgoed zoals fabrieken, watertorens, sluizen, gemalen, vuurtorens, fabrieksschoorstenen, boortorens, stationsgebouwen, historische kranen, muurreclames en
– roerend erfgoed zoals stoomtreinen, trams en smalspoor en varend erfgoed.

De Stichting Vrienden van BOEi, Stichting Beeldland en Erfgoedvereniging Heemschut maakten deze prijs mogelijk.

Inzendingen voor deze FIEN Erfgoedprijs graag sturen naar de secretaris van de Erfgoedprijs. Dit is Marcel Overbeek, e-mail m.overbeek@compaqnet.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud