Zomeravondlezing 2023 Land van Herle op 10 juli in de Schacht van het ‘Oude Nederlands Mijnmuseum’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Leden van de werkgroep van de Stichting Historische Kring Het Land van Herle en andere belangstellenden worden hartelijk uitgenodigd voor de jaarlijkse zomeravondlezing op maandag 10 juli a.s. Deze zal geheel in het teken staan van:

MYTHEVORMING IN DE GESCHIEDBEOEFENING VAN ONZE REGIO

Onlangs waarschuwde historicus Jason Steinhauer in zijn studie ‘History Disrupted – how social media and the World Wide Web have changed the past’ (2022) voor misleiding in historische content op internet en social media: “Veel ‘e-geschiedenis verdringt betrouwbare geschie­de­nis”. In het interview met hem dat De Limburger 19 mei jl. publiceerde, waarschuwt hij dat de vele kliks op onderwerpen op media als Tik Tok en Instagram, als je niet oppast, zelfs het beeld oproepen dat de holocaust nooit heeft plaatsgevonden. De historici dr. Loek Kreukels en drs. Jos Meuwissen zijn tijdens hun loopbaan al vaker geconfronteerd met beeldvorming over meerdere aspecten van onze regionale geschiedenis die bij controle met originele bronnen onjuist blijken te zijn en dus mythen zijn.

Hoe kwam het zo ver? Welke processen veroorzaken mythevorming? Is het erg dat ze bestaan? In hun voordrachten verdiepen beide sprekers dit thema. In de bijlage bij deze uitnodiging vindt u een nadere toelichting op en smaakmaker voor de twee lezingen die elkaar aanvullen en zeker ook tot discussie uitnodigen.

Schachtgebouw van de Oranje Nassau I aan het Museumpad 2 in Heerlen

De zomeravondlezing vindt plaats in het schachtgebouw van het Nederlands MijnMuseum, Mijnmuseumpad 2, 6412 EX Heerlen. De deelname is gratis, wel graag aanmelden op info@landvanherle.nlBereikbaar via het Maankwartier of per auto via de parkeerplaats aan de CBS-weg. U ontvangt een parkeerkaart voor uitrijden.

Programma

19.00 u. Inloop
19.30 u. Begroeting door drs. Kitty Jansen-Rompen, interim directeur Nederlands Mijnmuseum
19:35 u. Welkom door Will Terpstra, voorzitter Historische Kring ‘Het Land van Herle’
19.40 u. Lezing door drs. Jos Meuwissen: De kracht van moderne Limburgse mythen
20.25 u. Koffiepauze
20.40 u. Lezing door dr. Loek Kreukels: Waarom God nog even in Limburg bleef …(en andere mythen uit de geschiedenis van de mijnstreek).
21.25 u. Discussie
21.45 u. Afsluiting (eventueel uitloop tot 22.00 u).

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud