Kinderen van de kolonie; een oral history project met nazaten van mijn- en veenarbeiders in Limburg en Drenthe; update

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Sinds maart 2023 is het oral historyproject ‘Kinderen van de kolonie, een project van de Open Universiteit,’ echt gaan lopen. Hieronder laten we de onderzoekers aan het woord.

Team compleet en lancering website

We zijn ontzettend blij met de respons en het grote enthousiasme dat het project losmaakt! We zijn heel blij dat ons onderzoeksteam nu compleet is geworden doordat dr. Maurice Paulissen ons is komen versterken naast projectleider dr. Susan Hogervorst en dr. Wim de Jong. Maurice is onder andere een expert op het gebied van de landschapsgeschiedenis van de veenkoloniën in Drenthe. Op 30 juni promoveerde hij hierop aan de Wageningen Universiteit (WUR), na zijn eerdere promotie in de ecologie. Maurice zal zich met name gaan storten op de andere casus in dit project: interviews met de nazaten van veenarbeiders, die vaak boeiende overeenkomsten hebben met die in de steenkool. De website van Kinderen van de Kolonie is inmiddels ook in de lucht.


Eerste interviews afgenomen

We hebben inmiddels contact met zo’n 70 mensen, die vaak langs digitale weg bijzondere verhalen met ons delen. We zijn bezig met inventariseren wie we willen benaderen voor een video-interview. Inmiddels zijn de eerste video-interviews afgenomen met kinderen van mijnwerkers in Limburg. We werken die op dit moment uit, wat een tijdrovende klus is. Een uur gesprek levert al gauw twintig pagina’s materiaal op! Als we nog geen nader contact hebben opgenomen voor een interview, zijn we je niet vergeten, maar dan heeft dat onder meer daarmee te maken. We streven ernaar voor de zomer tien interviews op te nemen en in het jaar daarna nog eens zo’n twintig.

Media-aandacht 

Er is de laatste tijd veel aandacht geweest voor het project, wat geleid heeft tot heel wat aanmeldingen! In maart werd Wim de Jong geïnterviewd door Frank Ruber bij L1, die er een mooi item met historische geluidsfragmenten van maakte. In mei wijdde De Limburger een artikel aan het project. En binnenkort verschijnt er een aflevering in de podcast Limburgs verleden van het Sociaal-Historisch Centrum Limburg, waarin Wim de Jong vertelt over het project.

Expertmeeting 

In maart vond er een expertmeeting plaats bij onze partner, het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. We spraken daar met wetenschappers en erfgoedprofessionals over de wijze waarop de interviews kunnen worden gebruikt in hun collecties, tentoonstellingen en podcasts. Maurice Paulissen organiseert binnenkort een vergelijkbare bijeenkomst in Drenthe.

Wij houden u op de hoogte!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud