Poging tot afpersing van het klooster van Simpelveld door Heerlenaar in 1885

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de Zülpicher Zeitung, Zülpich is een plaats in de Duitse Eifel op zo’n 70 km afstand van Heerlen, stond op 21 oktober 1885 het onderstaand verhaal dat zich op 15 oktober van dat jaar afspeelde in het Nederlandse Simpelveld.

‘Sommigen die niet over de sterkste zenuwen beschikken, en daar zijn er niet weinig van, zelfs onder de plattelandsbevolking, in onze tijd van zwakke zenuwen, raakten koortsachtig opgewonden toen afgelopen dinsdag een gruwelijk gerucht door de plaatselijke [Simpelveldse] gemeenschap ging. De Zusters van het Arme Kind Jezus hadden een dreigbrief ontvangen.

‘Von Drachenfels’

Als de schrijver, die zich ‘Von Drachenfels, voorzitter van de Socialistische Federatie in Limburg’ noemde, niet op de avond van 15 oktober ‘s avonds om 9 uur precies het bedrag van 35.000 mark aan de deur van de kloosterkerk zou aantreffen, zou er iets vreselijks gebeuren. Hij zou dan in navolging van het besluit van genoemde Federatie het klooster van genoemde zusters met dynamiet opblazen.

Het klooster van de Zusters van het Arme Kind Jezus in Simpelveld in de huidige tijd

Dankzij ijverige nasporingen van burgemeester Lodewijk van Wersch van Simpelveld, alsmede van de wachtmeester van de marechaussee van Heerlen, slaagden zij erin de pseudo ‘Von Drachenfels’ aan te houden. Dit bleek een zekere Adolf v. d. H. uit het naburige Heerlen te zijn. Volgens de krant een nogal gedegenereerd persoon.

Na verschillende tegenstrijdige verklaringen afgelegd te hebben en vanwege een andere verdenking, werd hij volgens de Aachener Volkszeitung diezelfde avond onder politiebegeleiding naar Heerlen vervoerd. Hier bekende hij tegenover de gendarme de schrijver van bovengenoemde brief te zijn. Hierop is hij enige tijd later, stevig geboeid, overgebracht naar de gevangenis in Maastricht.’

De Tijd schreef op 3 december van dat jaar ook over de zaak. ‘De arrondissementsrechtbank heeft A. v. d. H. te Heerlen gedetineerd wegens het schrijven van een brandbrief aan de Zusters van het Arme Kind Jezus te Simpelveld. De rechtbank verklaarde dat de geestelijke vermogens van V.d. H. aangetast zijn en heeft zijn overbrenging naar een krankzinnigengesticht gelast.

Klink hieronder voor meer informatie over burgemeester Lodewijk van Wersch. Lodewijk van Wersch, burgemeester Lodewijk van Wersch (warsage.nl) Bron: Stamgenoten, augustus 2023, no. 153, 13e jaargang.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud