Watertorens in onze regio

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Als je door Frankrijk rijdt, zie je op iedere heuvel wel een watertoren staan. Soms rechttoe-rechtaan, een andere keer met een heel speciale vorm. Ook in Nederland zien we nog wel watertorens; maar er zullen er maar weinig zijn die nog echt functioneren.

De Reusch in Schimmert

De Reusch in Schimmert is een prachtig voorbeeld van hergebruik van een watertoren. Op de verschillende verdiepingen vind je nu een winkel, een restaurant, een proeflokaal, een brouwerij, een smaaktheater en een uitkijkpunt.

De Reusch in Schimmert

In 2022 is de toren uitgeroepen tot het best verduurzaamde monument van Nederland (zie www.1limburg.nl). De toren dateert uit 1927 en werd ontworpen door architect Jos Wielders die zich liet inspireren door de architectuur van de Amsterdamse School. Boven in de toren bevond zich tot de Tweede Wereldoorlog een restaurant: ‘Oranje Restaurant’ (Wikipedia).

De watertoren van Heerlerbaan

In Heerlen, op de Heerlerbaan, stond tot 1972 ook een watertoren. Deze was goed voor 600.000 liter water. De gemeente liet de toren bouwen in 1915. Ze was hard nodig om de groeiende bevolking van Heerlen van een constante stroom water te kunnen voorzien. In 1965 zijn de toren en de installaties nog flink gerenoveerd. Enkele jaren later bleek dat de toren slooprijp was vanwege scheuren, ongetwijfeld veroorzaakt door de ondergrondse mijnbouwactiviteiten.

Wel bleef er een ‘stompje’ staan met daarin een pompstation.

Toen ook dit pompstation niet meer nodig was, zou alles afgebroken kunnen worden. Gelukkig vond men een betere bestemming: het wordt onderdeel van een woonhuis wat er naast wordt gebouwd. Een mooi voorbeeld van bouwen met gevoel voor historie.

Bron: Nieuwsbrief Veldkruus 147, juli 2023

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud