Genealoog Funs Patelski benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 7 november jl. werd ons werkgroeplid, de landelijk bekende genealoog Funs Patelski, naar eigen zeggen totaal verrast met een Koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij werd hierdoor geheel overdonderd. Het was voor hem een grote eer en er sprak hoge waardering uit voor zijn genealogisch werk. Zijn vrouw Maria had deze verrassing een half jaar voor hem verborgen weten te houden.

Het voortraject

Drie bevriende hoogleraren namen afgelopen maart hiertoe het voortouw. Gaandeweg het project kregen zij hierbij ondersteuning van heel wat mensen. Dit waren onder meer Willem Dols en Alphons Rikken van de Stichting Edmond Delhougne in Roermond, Leo Barjesteh van het familiemuseum in Eijsden, de Stichting Genetische Genealogie in Nederland, Jan Hanssen van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie en het bestuur van de jubilerende Stichting Genealogisch Centrum de Leeuw. Last but not least leverden ook Roelof Braad en Harrie Otten van de Stichting Historische Kring Het Land van Herle en de redactie van Historisch Tijdschrift MijnStreek hieraan een bijdrage.

Camille Oostwegel senior wist het geheel enthousiast en voortvarend te coördineren met hulp van mevrouw Stoffels van de gemeente Voerendaal.

Na de uitreiking werden Funs en zijn vrouw Maria bedolven met felicitaties en goede wensen. Ook viel de ‘constatering’ dat het wel verdiend is diverse malen. Hiervoor wil de nieuwbenoemde Ridder in de Orde van Oranje Nassau Funs Patelski iedereen heel hartelijk danken. Hij geeft aan dat het voor hem en zijn vrouw een onvergetelijke dag is geworden.

Funs Patelski met echtgenote Maria en burgemeester Wil Houben van Voerendaal
De burgemeester van Voerendaal

Ook de burgemeester van Voerendaal, Wil Houben, maakte die dag zijn opwachting. In zijn speech gaf deze aan dat dat deze benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau een bijzondere eer is voor een bijzondere man. Hij is een genealogie-goeroe, houdt zich bezig met stamboomonderzoek, WieWas Wie en nog veel meer. Hij timmert inmiddels 40 jaar aan de genealogische weg. Ooit begonnen als letterzetter in een drukkerij, was boekhandelaar en docent. Hij werd een van de meest vooraanstaande genealogen van ons land. In vrijwel alle organisaties stichtingen en verenigingen die zich bezighouden met genealogie, duikt hij op en zet hij er mee zijn schouders onder.

Een van de professoren met wie Funs samenwerkte typeert hem als “onbaatzuchtige publieksintellectueel, informeer archief van professioneel niveau en gezaghebbende autoriteit op zijn vakgebied”. Hij leverde baanbrekend werd als bruggenbouwer tussen genealogische gegevens en ziektebeelden binnen families. Maar misschien nog het meest vermeldenswaardige aan Funs Patelski: een buitengewoon genereus, innemend en beminnelijk mens! Bij dit laatste sluiten wij ons als werkgroep van de Stichting Historische Kring Het Land van Herle van harte aan.

Ook de regionale pers besteedde aandacht aan dit heugelijke feit. Zie bijvoorbeeld: https://www.zo-nws.nl/koninklijke-onderscheiding-voor-funs-patelski-76

Funs, van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud