Romeins Badhuis in Heerlen aanleiding voor Italiaanse onderscheiding en toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Op 19 januari 2024 trad het Romeinse Badhuis in Heerlen, dat deel uitmaakt van het huidige Thermenmuseum, toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. Tevens kreeg conservator Karen Jeneson uit handen van de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello de Ridder van de Orde van de Ster van Italië. Zij ontving deze vanwege haar staat van dienst naar het onderzoek en behoud van het Romeinse badhuis.

Uitreiking Ridder in de Orde van de Ster

Op 19 januari werd Karen Jeneson benoemd tot ‘Cavaliere’ (Ridder) in de Orde van de Ster van Italië. Zij ontving de onderscheiding vanwege haar inzet voor behoud van het Romeins erfgoed. De onderscheiding staat symbool voor de eeuwenlange relatie tussen Italië en Nederland. Haar inspanningen hebben de Italiaanse president doen besluiten haar deze hoge onderscheiding te verlenen.

Karen Jeneson onderscheiden als Ridder in de Orde van de Ster in Italië (Bron: Via Belgica)

De conservator zet zich al jaren in voor de erkenning van en het onderzoek naar het Romeinse badhuis. Dit is het enige Romeinse gebouw binnen de Collectie Nederland. Daarbij is niet alleen het beheer en behoud voor haar belangrijk maar ook de vele verhalen die dit erfgoed blootlegt. Hierbij kunnen we denken aan de Romeinse architectuur, het Romeinse leger dat het badhuis bouwde en de samenleving die de Romeinse cultuur zich op haar manier eigen maakte. Het belang van tijdsdiepte; het besef dat kennis over het verleden waardevol is voor het nu, is volgens Karen de kracht van dit Romeinse monument en het verhaal van de Romeinse regio hier. Om het nationaal belang van het Romeins badhuis te onderstrepen is het Romeins badhuis vanaf deze datum bovendien opgenomen als sleutelstuk bij het Canonvenster De Romeinse Limes van de Canon van Nederland.

Romeins Badhuis en de Canon

In het netwerk van de Canon van Nederland werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het is niet voor niets dat het Romeinse badhuis als sleutelstuk opgenomen wordt in de Canon. Het is een erkenning van de rol en betekenis van dit erfgoed in ons land. Naast dit topstuk wordt ook de kruik van de pottenbakker Lucius een sleutelstuk bij het venster van de Romeinse Limes. Deze twee museumstukken staan symbool voor de vele verhalen die Het Romeins Museum zal presenteren. ‘Romeins Museum’ is de nieuwe naam van het Thermenmuseum na de nieuwbouw. Het museum is hiermee opgenomen in het netwerk van de Canon van Nederland

Geselecteerde sleutelstukken

Het publieke badhuis van Coriovallum, het huidige Heerlen, is het oudste stenen gebouw van Nederland. Vanaf halverwege de eerste eeuw na Christus is dit badhuis maar liefst vier eeuwen lang de ontmoetingsplaats in de regio geweest. Als tijdloos symbool staat het badhuis voor sociale dynamiek in Romeins Nederland. Het tweede sleutelstuk is de kruik van Lucius. De tweeduizend jaar oude inscriptie op deze Romeinse kruik van een pottenbakker speciaal voor de Germaanse vrouw Amaka is in feite de oudste liefdesverklaring van Nederland.

Bekijk hier de sleutelstukken

Over de Canon van Nederland

Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Dit verhaal wordt verteld door middel van vijftig vensters. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hier is sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

L1 besteedde in het Cultuurcafé aandacht aan de toetreding tot het Canonnetwerk. Luister hier het Cultuurcafé van L1 terug.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud