Oproep: Wie heeft verhalen, anekdotes en / of foto’s over het echtpaar Broers-Merkx uit Brunssum?

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

In de reeks over verzetshelden in Brunssum gaat de Jack Aldewereld Stichting dit jaar een boekje uitbrengen over het echtpaar Jo en Anna Broers-Merkx. Het wordt de derde uitgave in de reeks. Eerdere uitgaven dragen de titel ‘Pater Wim van der Geest, pater, kapelaan, missionaris, verzetsheld’ en ‘Zef Hendriks, verzetsheld en burgerlijk ongehoorzaam’. De stichting wil de maand februari gebruiken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over Jo en Anna Broers-Merkx. Het boekje wordt naar verwachting dit najaar aan de nazaten van Jo en Anna aangeboden.

Trouwfoto Jo en Anna Broers-Merkx, 13 mei 1925. Bron: privécollectie familie Broers.

Verzetshelden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de winter van ’43-’44, hebben Jo en Anna maandenlang onderdak verschaft aan een 15- tot 20-tal Joodse onderduikkinderen. Dit ondanks het feit dat het echtpaar op dat moment zelf ook al 10 kinderen had. De aanleiding was een tip over een op handen zijnde razzia. Hierna werden alle onderduikkinderen in Brunssum met spoed door het verzet naar het gesloten buitenzwembad op de Brunssummerheide werden gebracht. Echter toen de kust weer veilig was, wilden veel pleegouders uit angst het onderduikkind niet meer terug. Jo Broers was machinist van de pomp- en filtergebouwen, de drinkwatervoorziening van Brunssum. Hij woonde met zijn vrouw Anna en de kinderen in een voor die tijd ruim huis dat bovenop de machinekamer was gebouwd. Het complex lag afgelegen in het bos, wat nu Schutterspark is. Uit angst voor sabotage werd het complex continu bewaakt door Duitse militairen.

Voormalig woonhuis familie Broers, pompgebouwen Schutterspark. Bron: privécollectie familie Broers.

In deze penibele situatie openden Jo en Anna hun huis en hun hart voor deze kinderen. Pas na enkele maanden was voor alle onderduikkinderen een nieuwe onderduikadres gevonden. Het bekendste onderduikertje was Ed van Thijn, de latere burgemeester van Amsterdam en prominent PvdA-politicus.

Oproep aan het publiek

In samenspraak met enkele leden van de familie Broers, doet de stichting bij deze een oproep aan het grote publiek om input te leveren die kan bijdragen tot een afgewogen portret van het echtpaar Jo en Anna Broers-Merkx. De stichting is op zoek naar waarheidsgetrouwe verhalen, anekdotes en foto’s. Ook is het mogelijk om informatie te delen via een persoonlijk gesprek. De stichting werkt daartoe met ‘Verhalenvangers’, vrijwilligers die een luisterend oor bieden en verhalen optekenen. Alle informatie kan tot 1 maart worden ingediend via info@jackaldewereldstichting.nl.

Over de Jack Aldewereld Stichting

De Jack Aldewereld Stichting is in 2020 opgericht en heeft als doel om locaties in Brunssum en verhalen met betrekking tot het door de Brunssumse bevolking redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog te bewaren en te delen. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend te worden. Daarbij wil de stichting vooral de dialoog aangaan met de huidige generaties. Het verhaal van Brunssum is namelijk ook een verhaal van hoop. Brunssumers kozen namelijk voor medemenselijkheid, solidariteit en vrijheid voor mensen die hulp nodig hadden. De stichting is vernoemd naar Jack Aldewereld die als baby naar Brunssum is gesmokkeld en daar als onderduikkind de oorlog heeft overleefd. Meer informatie is verkrijgbaar via de heer A. de Zeeuw, voorzitter van de Jack Aldewereld Stichting, 0654 670 975. www.jackaldewereldstichting.nl

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud