Jacques Schreurs in gesprek met Hendrik van Veldeke

Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .
Literatuurportret

De LGOG Commissie Literatuurgeschiedenis publiceert sinds september 2017 verschijnende reeks schetsen over Limburgse auteurs, teksten of thema’s. De eerste zeven verschenen op de site van Huis voor de Kunsten. Deze schetsen zijn vanaf 1 september 2018 ze te vinden op de site van het LGOG. De verhalen sluiten aan bij het in 2016 verschenen boekwerk ‘Geschiedenis van de literatuur in Limburg en/of de actualiteit’. De redactie is in handen van Ben van Melick (medeauteur en redactielid van de Geschiedenis van de literatuur in Limburg) en Ine Sijben (lid Commissie literatuurgeschiedenis van het LGOG).
De literatuurportretten bevatten onder meer links naar het Limburgportaal op de site van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Hier zijn een aantal werken van en publicaties over de auteurs digitaal te raadplegen zijn.

Jacques Schreurs met de Ursulinen van Venray, pensionaat Jerusalem (Regioarchief Sittard-Geleen)

Priester-dichter Jacques Schreurs

Deze editie een literatuurportret over Priester-dichter Jacques Schreurs (1893-1966). Hij hield van Maastricht én van Hendrik van Veldeke (12e eeuw). Van Veldeke was de eerste dichter die zich van de Nederlandse taal bediende. In opdracht van de stad Maastricht schreef Schreurs in 1950 een ‘epos’ over de stad Maastricht. Hierin heeft in de hoofdpersoon tijdens een nachtelijke wandeling door de stad een ontmoeting met Veldeke. De tekst werd op muziek gezet door Herman Strategier en de compositie kreeg de naam Declamatorium Henric van Veldeken. Theo Schouw, van wie in 2023 de biografie van Schreurs Witte raaf onder zwarte kraaien verscheen, doet verslag van deze inspirerende wandeling. Het geeft en passant een inkijkje in het leven van ‘de laatste priester-dichter’ Jacques Schreurs.

Lees het literatuurportret hier. Alle literatuurportretten zijn hier te vinden.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud