Motto van Open Monumentendag 2024: ‘Onderweg!’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days (EHD). De European Heritage Days benoemen voor elk jaar het overkoepelende thema voor Open Monumentendag. Het verzoek daarbij aan alle deelnemende landen is om dit thema te volgen. Het thema voor 2024 is ‘Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’.

Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.

Open Monumentendag 14 en 15 september 2024

Dit jaar is het motto van Open Monumentendag: Onderweg! Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn maar ook de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. We reizen via (historische) routes, ontmoeten mensen met wie we verbinding maken en we zijn onderdeel van verschillende netwerken. Onderweg! refereert ook aan het Open Monumentendag weekend waarbij de bezoekers op pad gaan van monument naar monument. Dit jaar gaat het óók om de reis tussen de bestemmingen en de manier waarop je de monumenten bezoekt.

‘Onderweg!’ gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben- op het aanzien van Nederland. Het gaat ook ver de inrichting van het land en de steden, de manier van leven zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Maar het thema behelst ook plaatsen van aankomst en vertrek, (reis)verhalen, emigratie, toerisme, ontdekkingsreizen en verbeelding. Niet alleen in het verleden, maar ook in het heden. De associaties en verwante onderwerpen zijn zo divers dat elk comité in het weekend van 14 en 15 september 2024 zijn eigen draai aan het thema kan geven en dat is precies wat de Stichting Open Monumentendag Heerlen zal doen. We houden u uiteraard op de hoogte!

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud