Aftrap van de Maand van de Geschiedenis – oktober – met als thema ‘Echt nep’

Picture of Anita Quaedackers

Anita Quaedackers

Anita is leraar Nederlands en cultuurwetenschapper en heeft ervaring als docent, onderzoeker, publicist en redacteur. Sinds meer dan tien jaar actief als werkgroep- en bestuurslid bij Het Land van Herle en als (eind)redacteur van MijnStreek .

Met het thema ‘Echt nep’ worden dit jaar zaken als propaganda, beeldvorming, nepnieuws en misleiding in historisch perspectief geplaatst . Het jaar werd afgetrapt met de inspiratiemiddag voor deelnemers in Beeld & Geluid in Hilversum.

Op woensdag 13 maart kwamen de Maand-deelnemers en -partners samen om inspiratie op te doen voor de komende Maand van de Geschiedenis en het jaarthema ‘Echt nep’. Vanwege het thema waren de deelnemers neergestreken in Beeld & Geluid in Hilversum.

Ruim honderd historici uit heel het land waren naar Hilversum afgereisd. Beeld & Geluid zorgde voor een leuke introductie met een petje-op-petje-af quiz over nepnieuws, dagvoorzitter Sandra Rottenberg interviewde essayist Hans Schnitzler en Theatergroep Aluin gaf een preview van het theaterstuk ‘Dit is van Ons’. Ook stond er een samenwerkopdracht op het programma waarbij de deelnemers in kleine groepjes een activiteit voor een heel andere organisatie moesten bedenken. We sloten het inhoudelijke programma af met een panelgesprek met best practices.

‘Als je wilt begrijpen wie we nu zijn, moet je je afvragen hoe we zo geworden zijn’, interview met essayist Hans Schnitzler

In 2024 schrijft Hans Schnitzler, filosoof, schrijver en columnist, het essay voor de Maand van de Geschiedenis, aansluitend bij het thema ‘Echt nep’. Hij stelt hierin vragen over de historische relatie tussen mens en machine en hoe die twee zich tot elkaar verhouden in tijden van kunstmatige intelligentie en deepfakes.

In een kort interview met Maand-collega Anne Burgers vertelt Hans zijn achterliggende gedachten bij het essay De mens, de machine en de therapeut. En wie is toch die therapeut uit de titel? Lees hier het interview met Hans Schnitzler

101 dingen die nooit zijn gebeurd

Sommige verhalen uit de geschiedenis gaan al zo lang rond, dat iedereen ze zonder twijfel voor waar aanneemt. Zoals het verhaal dat Napoleon verantwoordelijk was voor het afbreken van de neus van de Sfinx, of het gegeven dat Vikingen altijd hoorns op hun helm droegen. Maar kloppen deze verhalen wel? Nee dus!

Lees hier meer.

Jo Hedwig Teeuwisse, online beter bekend als de Fake History Hunter, bracht ruim honderd van deze valse verhalen en ‘feiten’ samen in haar boek Fake History – 101 dingen die nooit zijn gebeurd. In dit boek ontdek je de meest voorkomende misvattingen in de geschiedenis. Welk verhaal heb jij ten onrechte altijd geloofd?

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud