Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Voorjaarsreis LGOG naar Noord-Frankrijk en West-Vlaanderen

27 april - 20 mei

€735,00

In de LGOG-voorjaarsreis 2024 doet het gezelschap twee regio’s aan: de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais en in België West-Vlaanderen. In vroeger tijden waren dit de gebieden Vlaanderen, Henegouwen & Artesië. De deelnemers verblijven in een mooi hotel in Lille en bezoeken van daar uit de volgende steden: Doornik, Kortrijk, Ieper in België en Arras & Lens in Frankrijk.

Een korte historische schets
Met het verval van het Romeinse Rijk in West-Europa verdwenen ook de meeste steden. Pas vanaf het jaar 1000 toen de handel steeds beduidender werd, namen de steden weer in grootte en aantal toe. In de Nederlanden ontwikkelt Atrecht/Arras, gelegen in het graafschap Artesië/Artois, zich tot een bloeiende handelsstad. De basis voor de welstand van Atrecht vormde de lakenhandel.
Lakenindustrie
Gedurende de eeuwen die volgden, bleef de verwerking van wol tot het gewilde laken de kurk waarop de regio’s Artois en Vlaanderen economisch dreven. Na Atrecht werden achtereenvolgens Ieper en Kortrijk, en vervolgens Brugge en Gent, de leidende steden. Het graafschap Vlaanderen werd zo een van de rijkste streken van Europa. De grootse lakenhallen, rijke koopmanshuizen, fiere belforten, fraaie stadhuizen en majestueuze kerken getuigen nog van deze voorspoed. Verschillende van deze gebouwen bestaan uit Doornikse steen.

Conflicten

Conflicten waren er volop: de koning van Frankrijk kreeg het aan de stok met de graaf van Vlaanderen, die gesteund werd door het gewone volk. In de Guldensporenslag (1302) – voor de poorten van Kortrijk – wisten laatstgenoemden een Frans ridderleger een zware nederlaag toe te brengen. In de tijd van de Bourgondische hertogen behoorden zowel Artois als Vlaanderen tot de Bourgondische (later Spaanse) Nederlanden. Lodewijk XIV wist zich echter meester te maken van Artois en Frans-Vlaanderen. De stad Rijsel (Lille) werd door Vauban van een citadel voorzien (1667). De roemruchte d’Artagnan was enige tijd gouverneur-generaal van Lille.

Hernieuwde bloei
In de negentiende eeuw gingen Lille en Roboken/Roubaix een nieuwe bloeiperiode tegemoet. In Noord-Frankrijk werd steenkool gedolven en ook de textielindustrie werd wederom belangrijk. Zij verschaften werk en inkomen. Ook veel Vlamingen trokken naar Roubaix en Lille op zoek naar werk.

Aan het begin van de 20e eeuw werd deze streek opnieuw gekenmerkt door strijd: tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Zuid-West Vlaanderen (het IJzerfront) en de omgeving van Lille zwaar getroffen door het vele en langdurige krijgsgeweld. Met name in Ieper zullen wij hier aandacht aan schenken. Behalve aan oude steden, lakennijverheid en krijgsgewoel besteden wij ook aandacht aan de schone kunsten: wij bezoeken onder meer de dependance van het Louvre te Lens.

 

Drie voorjaarsreizen

Reis 1: zaterdag 27 april t/m woensdag 5 mei
Reis 2: woensdag 8 mei t/m zondag 12 mei
Reis 3: donderdag 16 mei t/m maandag 20 mei

Programma

Dag 1: Doornik
Dag 2: Arras & Louvre Lens
Dag 3: Ieper
Dag 4: Villa Cavrois & Lille
Dag 5: Kortrijk

Opstaptijden en -plaatsen
Beringe Ghielen Touringcarbedrijf: 06:00u
Venlo busremise Arriva, NS-station: 06:35u
Roermond busremise Arriva, NS- station: 07:00u
Stein Parkeerplaats Steinerbos, Stadshouderslaan 220: 07:40u
Maastricht achterzijde station, Busplatform Meerssenerweg 235: 08:00u

Reisleiding: Antoine Jacobs, Lita Wiggers, Joke Jongeling, Lucy Willems, Kris Förster

Op deze website vindt u meer informatie over het programma, praktische zaken en kunt u boeken.

Gegevens

Begin:
27 april
Einde:
20 mei
Kosten:
€735,00
Site:
www.lgog.nl

Organisator

LGOG

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud