Draag bij aan het corona-archief van het (R)HCL

Picture of Roelof Braad

Roelof Braad

Roelof Braad, gepensioneerd stadsarchivaris en historicus, is reeds sinds 1991 betrokken bij Historische Kring Het Land van Herle. Zijn huidige functies zijn hoofdredacteur en bestuurslid.

De studiezalen van het (Regionaal) Historisch Centrum Limburg zijn momenteel gesloten, maar het (R)HCL staat zeker niet stil. We bevinden ons in een historische tijd, en voor een archief is dat een interessant gegeven. Ons leven is compleet veranderd. Dagelijkse bezigheden passen we aan, we blijven zo veel mogelijk thuis, we werken online, en we proberen elkaar via allerlei initiatieven te helpen. Maar niet iedereen houdt zich aan de maatregelen, en ook dat zorgt soms voor aparte situaties, strenger ingrijpen door autoriteiten, en nieuwe maatregelen. Over al deze gebeurtenissen wordt via digitale en sociale media gecommuniceerd, maar er worden ook briefkaarten naar elkaar gestuurd, er worden pamfletten opgehangen in winkels waarin mensen elkaar hulp aanbieden, en er worden foto’s en films gemaakt van lege straten. Deze informatie is het bewaren waard, en zal na deze vreemde periode als een herinnering dienen voor onszelf en volgende generaties. Daarom bouwt het (R)HCL samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in Nederland een (digitaal) archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Om deze informatie veilig te stellen roept het (R)HCL de hulp in van de burgers in. Wilt u helpen? Klik dan op de volgende link. Meer weten over het archief? Beluister dan via de volgende link het nieuwsbericht dat L1 over dit initiatief heeft gemaakt.

studiezaal rhcl Studiezaal RHCL

De Limburgcollectie: open, verbonden en innovatief
De Coöperatie Erfgoed Limburg (CEL) wil een nieuwe digitale infrastructuur laten ontwikkelen om de collecties van Limburgse musea, archieven en overige erfgoedinstellingen beter zichtbaar, houdbaar en bruikbaar te maken voor het publiek. De collecties bestaan uit een rijke verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk hierbij aan boeken, kaarten, reisverslagen, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Met deze nieuwe infrastructuur moet er een gezamenlijke Limburgcollectie ontstaan die de spiegel vormt van de Limburgse samenleving. Wilt u als organisatie graag bijdragen aan de Limburgcollectie? Laat het ons dan weten! Doe mee en vertel samen met ons de verhalen die het waard zijn te worden verteld. Stuur uw ideeën in via info@limburgserfgoed.nl.

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud